IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови понижения за индексите в САЩ

Размириците в Либия и разочароващите продажби на Hewlett-Packard донесоха силен спад на индексите за втора поредна сесия

23:11 | 23.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Нови понижения за индексите в САЩ

Водещите борсови индекси в САЩ завършиха втора поредна сесия на отрицателна територия, след като във вторник понесоха най-големите загуби за тази година, повлияни от растящите граждански размирици в Либия.

Все по-напрегнатата политическа обстановка в Либия предизвика разпродажби на акции и на европейските и азиатските борси. Спекулации, че най-малко половината от производството на суров петрол в страната е спряно вдигнаха за малко цената на американския лек суров петрол над 100 долара за барел.

Индексът на 30 от най-големите и активно търгувани американски компании Dow Jones IA се понижи с 0,9% до 12 106 пункта. Широкият S&P 500 потъна с 0,6% до 1 307 пункта, воден от индустриалните и транспортните компании.

За силното понижение и на двата индекса помогна Hewlett-Packard, чиито акции поевтиняха с 10% до 43,44 долара в днешната сесия, след като най-големият производител на компютри в света коригира надолу прогнозните си финансови резултати за тази година.

На борсата Nasdaq водещият индекс Nasdaq Composite отстъпи с 1,2% до 2 723 пункта.

Икономическите данни за САЩ днес показаха, че продажбите на вече обитавани жилища са се увеличили неочаквано през януари, след като активността на този пазарен сегмент е стигнала най-високите си нива за последните осем месеца.

Покупките нарастват с 2,7% до 5,36 млн. единици на приравнена към годишна база основа в сравнение с предходния месец, показаха данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ.

Медианната продажна цена в този пазарен сегмент обаче пада с 3,7% на годишна база до 158 800 долара, което е най-ниското й ниво за последните близо девет години.

Вчера данни на S&P/Case-Shiller показаха, че цените на жилищата в големите американски градове са паднали близо до нивата си от пролетта на 2009 г., когато жилищният пазар в САЩ достигна най-ниската си точка от началото на ипотечната криза.

Цената на златото се повиши с 0,9% до 1 413,40 долара за тройунция, а лихвените проценти по американските правителствени десетгодишни облигации се повишиха леко до 3,49%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 23.02.11 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Lazy
преди 13 години
Аз бих си купил HP Нее препоръка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още