IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадове за щатските индекси

Заплахата от спиране на петролните доставки от Либия подплаши инвеститорите

23:30 | 22.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Спадове за щатските индекси

Американските акции отбелязаха спадове по време на сесията във вторник заради нарастващите страхове относно размириците в Либия, включително и информации, че страната е преустановила износа на петрол, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA), се понижи с 1,4% до ниво от 12 213 пункта. Сривът идва след три седмици на повишения, през които индексът отбеляза най-високото си ниво от 5 юни 2008.

S&P 500 спадна с 2,1% до 1 315 пункта, а NASDAQ загуби 2,7% до 2 756 пункта.

„Определено паниката в Близкия изток взе връх днес”, коментира Райън Детрик, старши техничеки анализатор в Schaeffer's Investment Research.

Сопред него икономическия и корпоративен фундамент остават силни и най-вероятно купувачите ще продължат да се увеличават, ако се успокои ситуацията в Близкия изток, но няколко поредни дни на разпродажби могат да променят нагласите.

Петролът отбеляза 2,5-годишен връх до над 93 долара за барел след спада на либийското производство заради безредиците. Инвеститорите се опасяват, че те могат да се пренесат и в други производителки на петрол от региона.

Компаниите, добиващи петрол обаче поскъпнаха заради повишената цена на черното злато, но не и рафинериите, които са изправени пред по-високи производствени разходи.

Саудитска Арабия се опита да успокои инвеститорите, че няма да позволи каквито и да било сривове на петролните доставки от Близкия Изток.

Икономическите новини от деня показаха подобряване на потребителското доверие в САЩ. Измерителят на потребителското доверие на Conference Board скочи до 70,4 пункта през февруари от 64,8 пункта за януари, надминавайки значително пазарните очаквания.

Стойността му е най-високата за последните три години, което означава, че потребителските оценки за икономиката и доходите са се върнали на нивата си отпреди началото на финансовата криза.

Негативни бяха данните за спада на цените на жилищата в САЩ в края на 2010, след който ценовите им нива се озоваха близо до дъното си от април 2009.

Вълненият в Египет задържаха златото на ниво от около 1400 долара за унция, а доларът се търгуваше без големи отклонения спрямо кошница от валути.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още