IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либийските протести се отразиха и на борсите в САЩ

Данните за подобряването на потребителското доверие в страната успяха да компенсират част от силния спад на индексите в ранната търговия

17:51 | 22.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Либийските протести се отразиха и на борсите в САЩ

Първата за тази седмица борсова сесия в САЩ започна със силни понижения на индексите, след като инвеститорите на Wall Street също заеха предпазливи позиции в очакване на развоя на събитията в Либия.

Засилването на антиправителствените протести в Либия днес и зачестяването на сблъсъците им с властите накара Съвета за сигурност на ООН да се събере на извънредно заседание. Ръководителят на най-големия фонд за инвестиции в облигации в света Мохамед Ел-Ериан предупреди, че революциите в Северна Африка и Близкия Изток могат да предизвикат шок на финансовите пазари.

Според него те могат да доведат до период на застой, висока инфлация и безработица в световната икономика.

Гражданските размирици в Либия, която е страната с най-големите петролни залежи в Африка, вдигнаха и цената на петрола значително през последните дни, като американският лек суров петрол с доставка през април се повишава с 6,60 долара до 96,31 долара за барел. Брентът на свой ред поскъпва с 0,8% до 106,54 долара за барел.

За разпродажбите на акции помогнаха и данните за спада на цените на жилищата в САЩ в края на 2010, след който ценовите им нива се озоваваха близо до дъното си от април 2009 г.

Под тяхно влияние индексът на 30 от най-големите и често търгувани американски борсови компании Dow Jones IA се понижава с 0,5% до 12 329 пункта час след началото на сесията.

Широкият индекс S&P 500 губи 0,8% до 1 332 пункта, воден от финансовите и транспортните компании. Акциите от технологичния сектор натежаха върху Nasdaq Composite, който губи 1,2% до 2 801 пункта.

Загубите на водещите щатски индекси бяха още по-силни, но данните за подобряването на потребителското доверие в страната през февруари заличиха част от тях. Измерителят на потребителското доверие на Conference Board скочи до 70,4 пункта през февруари от 64,8 пункта за януари, надминавайки значително пазарните очаквания.

Стойността му е най-високата за последните три години, което означава, че потребителските оценки за икономиката и доходите са се върнали на нивата си отпреди началото на финансовата криза.

Акциите на най-голямата верига за търговия на дребно в света Wal-Mart поевтиняват с 3,2% до 53,62 долара, след като публикува отчетите си за изминалото тримесечие. Те показаха, че печалбата й се е повишила с 27% на годишна база до 6,06 млрд. долара, или 1,7 долара на акция, предаде Wall Street Journal.

Приходите на Wal-Mart се повишават с 2,4% до 116,36 млрд. долара за тримесечието, приключило на 31 януари.

След края на днешната сесия излизат финансовите резултати на Hewlett-Packard за изминалото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още