IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер: Купувайте петрол, а не американски акции

Въпреки че инвеститорите са настроени оптимистично, бих бил доста внимателен с покупките на американския фондов пазар, казва анализаторът

17:07 | 22.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Марк Фабер: Купувайте петрол, а не американски акции

Предстои трудна година за американските акции, а петролът може да продължи възходящото си движение, смята анализаторът Марк Фабер, автор на доклада "Gloom, Boom and Doom", цитиран от CNBC.

„Ако погледнете цените на някои други суровини, като медта например, очевидно цената на петрола може да се повиши значително, дори от настоящите си високи стойности“, казва Фабер. „Не мисля, че петролът е скъп в сравнение с другите суровини или продуктите“, посочва анализаторът, който е известен с мрачните си прогнози.

„Повишаването на цената очевидно ще зависи от някои политически проблеми – нарушени доставки или силен, но неустойчив ръст на световната икономика“, казва той.

Според Фабер силен, но неустойчив икономически ръст е този, който е стимулиран от изкуствено ниски лихвени проценти, разхлабена валутна политика и нарастване на дълговите нива.

„Неустойчивият растеж не се задържа дълго. Той може да продължи между 6 и 18 месеца, след което икономиката отново изпада в рецесия“, казва Фабер.

След удвояването на щатските индекси от дъното им от 2009 година анализаторът се опасява, че печалбите скоро могат да се изпарят, също както се случи неотдавна на развиващите се пазари, допълва той.

„Не мисля, че развиващите се пазари са достигнали дъното. В много случаи те са се понижили с 20%, а акциите на някои отлични компании са дори 30% под неотдавнашния си пик", посочва той.

„Щатският фондов пазар е удвоил нивата си от рекордно ниските си нива, достигнати преди две години. Съществуват само три случая през последните 100 години, когато това се е случвало в период от само две години“, казва той.

Първият случай е от 1934 г., след като през 1932 г. пазарът е е бил изключително подценен, докато вторият случай е от 1937 г. Както след 1937 г., така и след 1934 година, следващите 12 месеца индексите са били на червено, казва Фабер.

„Въпреки че инвеститорите са настроени оптимистично, бих бил доста внимателен ако купувам на американския фондов пазар. Обемите са сравнително малки и пазарът е изключително надценен според абсолютно всички статистически модели“, допълва той.

„Според мен щатският пазар ще последва пазарите от развиващия се свят и ще се понижи, защото ако гледате на развиващите се пазари с „мечо око“, вие не можете да сте твърде оптимистично настроени за САЩ. 50% или повече от печалбата на много американски корпорации идва от развиващите се икономики“, казва Фабер.

„Основните ми опасения са Китай и политическото напрежение. Мисля, че не всичко е наред в Китай. Ако китайската икономика се забави повече, отколкото очакват анализаторите, може да имаме спад на цените на суровините, което ще се отрази негативно на всички доставчици за Китай, сред които са Бразилия, Австралия и Индонезия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още