IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арестуваха швейцарски банкер в САЩ във връзка с разследване на данъчни измами

Арестът на Кристос Багиос от Credit Suisse е част от продължаващото отдавна разследване на укриване на данъци чрез швейцарски банки

12:04 | 22.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Арестуваха швейцарски банкер в САЩ във връзка с разследване на данъчни измами

Банкер от Credit Suisse е бил арестуван в САЩ във връзка с продължаващо отдавна разследване на укриване на данъци, предаде Financial Times.

Срещу него и още няколко човека вероятно ще бъде повдигнато обвинение тази седмица, тъй като разследващите случая органи насочват вниманието си от самите банкови институции към отделни банкери и техни богати клиенти, са посочили източници на изданието, запознати с въпроса.

Кристос Багиос е бил арестуван преди две седмици при влизане в САЩ. Разследването на щатските власти на схемата за укриване на данъци разтърси швейцарската банкова система, известна със стриктното пазене на банковата тайна.

През 2009 г. щатското министерство на правосъдието и приходната администрация постигнаха ключово споразумение с швейцарската банка UBS, съгласно което банката се съгласи да изплати 780 млн. долара и да предаде на властите хиляди имена на свои клиенти.

Впоследствие над 20 клиенти на UBS бяха обвинени в участие в схемата за укриване на данъци, като голяма част от тях се признаха за виновни.

През декември Ренцо Гадола – първият банкер от UBS, срещу когото беше повдигнато обвинение след сключването на споразумението с банката, призна, че е помагал на богати клиенти от САЩ да избягват плащане на данъци. Той е работил за UBS от 1995 до 2008 г.

Според източниците на FT срещу Кристос Багиос ще бъдат повдигнати обвинения във връзка с ролята му на съветник на богати клиенти от Западното крайбрежие на САЩ, за които се подозира, че са ибегнали плащането на данъци за десетки милиони долари.

Багиос е започнал работа в Credit Suisse в началото на 2009 г., след като е работил в UBS над 15 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още