IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Бюджетът на Обама почти няма шанс

Кредитната агенция неотдавна предупреди за нарастващата вероятност за поставяне на негативна прогноза пред кредитния рейтинг на САЩ

11:45 | 22.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's: Бюджетът на Обама почти няма шанс

Предложеният от американския президент Барак Обама бюджет е „маргинално позитивен“ за кредитния рейтинг на САЩ в краткосрочен план, но „почти няма шанс“ Конгресът да го одобри без сериозни поправки, посочва Moody's Investors Service, цитирана от CNBC.

В дългосрочен план бюджетното предложение не предлага решение на ключови структурни проблеми като програмите за социално и пенсионно осигуряване, посочва Стивън Хес, главен анализатор на Moody's. Адекватността на част прогнозите в плана също са под въпрос, допълва той.

„Тези слабости, в съчетание с все така високите дългови нива, са индикатор, че ще са необходими допълнителни мерки за подобряването на правителствените финанси и дългова позиция в дългосрочен план“, казва Хес.

Кредитната агенция, която неотдавна предупреди за нарастващата вероятност за поставяне на негативна прогноза пред кредитния рейтинг на САЩ, който за момента е най-високият възможен – ААА, отбелязва, че предвижданият за тази година бюджетен дефицит от 10,9% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната е най-сериозният от Втората световна война и до голяма степен е следствие от удължаването на данъчните облекчения, въведени от бившия американски президент Джордж Буш.

Все още обаче е открит въпросът дали правителството ще повиши данъците на богатите след 2012 г., когато изтича срокът на сегашните данъчни облекчения.

Кредитната агенцията поставя под въпрос и някои прогнози, включени в проектобюджета, в частност за дискреционните правителствени разходи, без тези за национална сигурност, които според администрацията ще се понижат с 11% в номинално изражение през 2021 г..

„Такъв продължителен период без растеж на дискреционните разходи ще бъде безпрецедентен“, казва Хес. „Адекватността на подобен продължителен спад на дискретните разходи е изключително неправдоподобна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още