IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street обръща поглед към потребителите в САЩ

През тази седмица излизат финансовите резултати на големите вериги за търговия на дребно Wal-Mart, Home Depot и Target

08:04 | 21.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Wall Street обръща поглед към потребителите в САЩ

След края на срещата на страните от групата на Г-20 в Париж през уикенда инвеститорите на Wall Street отново ще насочат вниманието си изцяло към американската икономика.

През идните дни излизат финансовите резултати на някои от най-големите вериги за търговия на дребно в САЩ, които са добър ориентир за потребителските нагласи за икономиката.

Незадоволителните темпове, с които се възстановява американската икономика, дадоха повод на Федералния резерв да прибегне до втора мащабна финансова инжекция през ноември. Тя е в размер на 600 млрд. долара и парите ще бъдат влети в банковата система чрез покупката на държавни ценни книжа до средата на тази година.

Втората финансова инжекция на Федералния резерв доведе до силен ръст в цените на акциите в САЩ и предизвика остри критики от страна най-вече на развиващите се икономики, че по този начин американското правителство обезценява долара, а увеличеното парично предлагане води създава опасен приток на капитали към развиващите се страни. 

Борсовата седмица в САЩ ще бъде съкратена, защото финансовите пазари ще са затворени в понеделник заради национален празник.

Във вторник обаче се очаква вълна от финансови резултати на вериги за търговия на дребно, в това число тези на Wal-Mart и Home Depot, които са сред компаниите в състава на Dow Jones IA.

Тогава излизат и тримесечните отчети на веригата от книжарници Barnes & Noble и магазините Macy's. Освен тях ключов ориентир за склонността на потребителите да пазаруват и нагласите им за икономиката ще е индексът на потребителското доверие на Conference Board. Стойността му се очаква да се увеличи до 61,5 пункта през февруари спрямо 60,6 пункта за януари.

Във вторник излизат и едни от най-важните показатели за жилищния пазар в САЩ - индексите на Case-Shiller за цените на жилищата в големите американски градове.

След края на сесията излизат финансовите резултати на най-голямата компютърна компания в света Hewlett-Packard.

Данни за потребителските нагласи и жилищния пазар ще продължат да излизат и в сряда, тъй като тогава се очакват тримесечните отчети на веригата от стоки за дома Lowe's и продажбите на вече обитавани жилища за януари, за които се прогнозирса лек спад.

В четвъртък идва ред на седмичните данни за молбите за помощи при безработица в САЩ, за които се очаква да останат почти непроменени на ниво от 410 хил. Тогава излизат още данни за продажбите на веригата за търговия на дребно Target и за новите поръчки за производство на трайни стоки.

Малко след началото на сесията ще станат ясни и продажбите на нови жилища през януари.

Седмицата ще приключи с втората оценка на брутния вътрешен продукт на САЩ за миналото тримесечие, като се очаква икономиката да покаже 3,3% ръст при първоначално обявени ръст от 3,2 на сто на тримесечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още