IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Умерени ръстове за щатските индекси

Пазарът възприе положително повечето икономически новини от деня

23:32 | 17.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Умерени ръстове за щатските индекси

Американските акции отбелязаха умерени повишения по време на сесията в четвъртък на фона на нисък обем и поредица икономически данни, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA), се покачи с 0,24% до ниво от 12 318 пункта, S&P 500 се повиши с 0,31% до 1 340 пункта, а NASDAQ прибави 0,21% до 2 832 пункта.

„Мисля, че повечето икономически новини, които излязоха днес като цяло бяха положително възприети от пазара. Малко инфлация е нещо добро”, коментира Том Шрейдър, управляващ директор в Stifel Nicolaus Capital Markets.

Инфлацията в САЩ се ускори повече от очакваното през януари, след като поскъпването на горивата и храните през последните месеци се отрази и на останалите потребителски стоки и услуги.

Потребителските цени са скочили с 0,4% на месечна база за втори месец при очакван ръст от 0,3%. В сравнение с януари 2010 година животът е поскъпнал с 1,6%, като годишната инфлация се ускорява от 1,5% през декември.

През последните 12 месеца енергийните ресурси са поскъпнали със 7,3 на сто, а храните – с 1,8 на сто. Ако се изключат храните и енергията, потребителските цени нарастват с 0,2% на месечна и 1% на годишна база.

„Пазарът би трябвало да продължи с доброто си представяне, докато Федералният резерв купува облигации, за да стимулира икономиката”, смята Кийт Спрингър от Springer Financial Advisors. Според него данните от деня потвърждават, че икономиката не би се справила без стимулите.

Положителен фактор за пазара е липсата на увереност у дребните инвеститори, смята Спрингър. Много от тях не участват на пазара или държат парите си в облигации, което носи потенциал при промяна в нагласите.

Други данни от деня показаха, че през седмицата до 12 февруари броят на американците, които са подали молби за помощи при безработица, се е увеличил с 25 хил. до 410 хил. Това надмина очакваното от икономисти повишение до 401 хил.

Броят на американците, които са получавали помощи поне две седмици, се е увеличил леко с 1 000 до 3,91 млн. души.

Отделни данни показаха, че фабричният сектор в региона на Филаделфия е ускорил темпото си на ръст през февруари. За това свидетелства индексът на бизнес активността в сектора на региона, който се повиши до 35,9 пункта в сравнение с 19,3 пункта за януари. Стойността на показателя е най-високата за последните седем години.

Разочароващи обаче бяха данните на Conference Board за индекса на водещите индикатори, който е ориентир за посоката на щатската икономика през идните три до шест месеца. Той се повиши с 0,1% през януари при очакван ръст от 0,3 на сто.

Петролът поскъпва с 1,8% до 86,5 долара за барел, златото се повишава с 0,6% до 1 384 долара за унция, еврото прибавя 0,3% до 1,361 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК спада с 0,05 процентни пункта до 3,58%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 18.08.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още