IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв тества тайно банките в САЩ със сценарий за рецесия

Сценарият предвижда 1,5% икономически спад през тази година и безработица от 11%

13:12 | 17.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Федералният резерв тества тайно банките в САЩ със сценарий за рецесия

Федералният резерв е наредил в края на миналата година на 19-те най-големи банки в САЩ да тестват капитала си за това дали ще е достатъчно голям в случай на повторение на рецесията и скок в безработицата до 11%. 

Това са разкрили пред Bloomberg източници от централната банка, запознати с въпроса, но пожелали да запазят анонимност.

Големите американски банки са получили нареждане от Федералния резерв през ноември да изпитат как ще пострадат техните кредити, ценни книжа, печалба и собствен капитал при три различни икономически сценария.

Целта на повторния стрес тест е да подобри управлението на капитала в банковия сектор. Банките са представили резултатите през януари, като се очаква Федералният резерв да приключи прегледа през март.

„Те по същество казват: Преди да започнете да връщате капитал на акционерите, нека се уверим, че капиталовата база на банките е достатъчно силна, за да издържи повторен спад в икономиката”, коментира пред Bloomberg Джонатан Хатчър, който е кредитен стратег в Jefferies Group.

Изпълнителните директори на банки като JPMorgan и PNC Financial Services Group са поискали от регулаторите разрешение да увеличат дивидентите. Федералният резерв обаче е разяснил на банките през ноември, че очаква раздаването на дивиденти и изкупуването на акции да са "консервативни", за да могат банките да натрупат капитал.

Някои оповестени от банките планове за изплащане на капитал могат да бъдат отхвърлени като "неподходящи", става ясно от известието на Федералния резерв през ноември.

Тестът „позволява на надзорните органи да сравнят напредъка, постигнат от всяка една банка в разработването на строг вътрешен анализ на капиталовите нужди, и да се види как ще се справят при стандартен неблагоприятен сценарий, разработен от нашите икономисти”, посочва за Bloomberg един от членовете на управителния съвет на Федералния резерв Даниел Таруло.

Федералният резерв също иска от банките да оценят как ще се отразят финансовата реформа и по-строгите международни капиталови стандарти на техните печалби.

Неблагоприятният икономически сценарий предвижда 1,5% спад в брутния вътрешен продукт от четвъртото тримесечие на 2010 до края на 2011 г., посочват източниците. За безработицата се приема връх от 11% през първото тримесечие на 2012 г. и спад до 9,5% до края на 2013 г.

През януари членовете на Федералния резерв прогнозираха, че американската икономика ще расте средно с 3,4% или повече годишно през следващите три години.

През 2009 година Федералният резерв проведе стрес тестове на банките, за да гарантира, че капиталът на банките ще издържи на нова вълна от неплатежоспособни кредитополучатели. Безпрецедентното тестване на 19-те най-големи кредитора в страната през май 2009 заключи, че 10 американски банки трябва да си набавят допълнително 74,6 млрд. долара капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още