IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Федералният резерв вдигна прогнозата си за БВП на САЩ

Някои от шефовете на банката вярват на икономиката толкова, че предлагат спиране на плановете за увеличаване на ликвидността

21:32 | 16.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Федералният резерв вдигна прогнозата си за БВП на САЩ

Ръководителите на Федералния резерв на САЩ стават все по-уверени във възстановяването на американската икономика. Това става ясно от стенограмата от заседанието на шефовете на Фед, проведено през януари.

Според новата прогноза на централната банка през 2011 година икономиката ще отбележи ръст в рамките на 3,4 – 3,9 на сто. За 2012 година се прогнозира ръст от 3,5 – 4,4 на сто, а за 2013 година – 3,7 до 4,6 на сто.

Досегашната прогноза за 2011 година беше за икономически ръст от 3 до 3,6 на сто.

На фона на подобрената прогноза за икономическия ръст прави впечатление, че от Фед не очакват значително подобрение на пазара на труда. Заложеното към края на тази година е 8,8 – 9,0 на сто, което е съвсем малко над прогнозата от ноември, когато се очакваше безработица от 8,9 – 9,1 на сто.

Към момента безработицата в САЩ е 9,0 на сто.

Някои представители на управителния съвет на централната банка дори са изразили виждания, че е редно преосмислянето на обема на програмата за увеличаване на ликвидността във финановата система. Последният план на Фед е на стойност 600 млрд. долара, като според някои е редно сумата да бъде понижена, пише MarketWatch.

Според други обаче икономиката не е в състояние да регистрира значително подобряване преди изтичането на програмата за изкупуване на правителствени облигации в края на юни. Към настоящия момент програмата остава без промяна, тъй като не се е стигнало до някакво решение по въпроса.

Следващата среща на ръководителите на централната банка е насрочена за 15 март. Според анализатори, цитирани от MarketWatch, ръководителите на Фед едва ли ще дискутират въпроса за вливане на ликвидност във финансовата система преди заседанието през април.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
lyusien
преди 13 години
Защо си мисля че ФЕД бърка за безработицата и вероятно към края на 2011 ще бъде между 7 и 7.5 % При ръст на икономиката от 4% и безработица от 9 % това ще значи че производителността на труда на американските работници е стигнала нечувано високи размери а това освен полезно може да се окаже и че е вредно Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още