IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в САЩ е все по-малко показателна за състоянието на трудовия пазар

Причината е в намаляващата работната сила в страната, което повишава структурната безработица и снижава потенциалния растеж

14:05 | 15.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Безработицата в САЩ е все по-малко показателна за състоянието на трудовия пазар

Официалната безработица в САЩ се превръща във все по-ненадеждна статистика, когато говорим за правдиво представяне на състоянието на икономиката и пазара на труда в страната, пише Джеф Кокс от CNBC.

Въпреки че данните за безработицата през декември показаха спад до 9% от 9,4% през януари, вникването в реалните цифри сочи, че действителната картина не се подобрява изобщо. Всъщност в най-добрия случай трудовият пазар е в застои.

В основата на подвеждащите цифри за безработицата са близо трите милиона американци, които се водят в „периферията“ на работната сила. Тези хора биха приели работа, ако им бъде предложена, но всъщност не търсят активно и по тази причина правителството ги изключва от работната сила. През последните две години техният брой е нараснал с 1 млн.

„Това е значителен брой хора, които са встрани от пазара“, казва Пол Ашуърт, главен икономист за САЩ в Capital Economics в свой анализ на трудовия пазар.


„Имайки предвид, че безработните са със 7 млн. повече, отколкото преди три години, то може би трудовата сила е с 15% повече от това, което безработицата показва“, заключава той. Това поставя безработицата доста над 10%.

Ашуърт отдава спада на безработицата от пика за сегашния икономически цикъл от 10,1% в голяма степен именно на илюзорното намаляване на работната сила.

„От пика на безработицата през октомври 2009 работната сила е намаляла с 836 хил., докато заетостта се е увеличила с 930 хил., като през втората половина на миналата година работната сила е намаляла повече, отколкото заетостта се е увеличила“, пише той.

„С други думи спадът на безработицата отразява по-малкия дял на участващите в работната сила.“

Този дял се свива до 26-годишно дъно от 64,2%, като от началото на възстановяването е спаднал с 1,5 процентни пункта, отбелязват икономистите на Bank of America Merrill Lynch Нийл Дута и Итън Харис. „Никога преди такъв рязък спад на безработицата не се е дължал на намаляване на работната сила“, пишат те.

„Намалението на работната сила показва две неща, които би трябвало накарат дори най-“бичи“ настроените инвеститори да се замислят, а именно: 1. структурната безработица се повишава; 2. потенциалният растеж в САЩ се понижава.

Нещо повече, онези, които с лека ръка отхвърлят заплахата от инфлация също могат да бъдат изненадани.

„По-високата структурна безработица и по-ниският потенциален растеж означават по-малко свободен капацитет в икономиката, което повишава инфлационния риск“, смятат икономистите.

“По-малкият размер на работната сила означава, че намалението на безработицата се постига с по-малко увеличение на работните места и така се надценява подобрението на трудовия пазар“, изтъква Нийл Сос, главен икономист в Credit Suisse.

“Изглежда Федералният резерв осъзнава това и започва да омаловажава данните за безработицата в оценката си за състоянието на американския трудов пазар“, констатира той.

„Очакваме Фед да продължи стимулиращата си парична политика, докато безработицата спадне заради сериозно увеличение на новите работни места“, отбелязва Сос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 13 години
Е че ФЕД ще продължи да печата е ясно на всички, това няма да е изненада за никого
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още