IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаба реакция от Wall Street след бюджетния план на Обама

Водещите индекси приключиха сесията с минимални изменения след предложения от Обама бюджет за 2012 от 3,7 трлн. долара

23:19 | 14.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Слаба реакция от Wall Street след бюджетния план на Обама

Обявеният от американския президент Барак Обама проектобюджет за следващата финансова година и заплануваните от Белия дом съкращения на държавните разходи предизвикаха слаба реакция на Wall Street и водещите индекси приключиха сесията с минимални изменения.

Индексът на 30 от най-големите и често търгувани щатски борсови компании Dow Jones IA се понижи с 0,04% до 12 268 пункта, докато широкият индекс S&P 500 се повиши с 0,2% до 1 332 пункта. Индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се покачи с 0,3% до 2 817 пункта.

В края на миналата седмица цените на щатските акции отбелязаха най-високите си стойности от юли 2008 г., за което помогна също решението на египетския президент Хосни Мубарак да подаде оставка след масовите граждански протести в страната, което премахна несигурността от финансовите пазари.

В началото на тази седмица вниманието на инвеститорите се насочи изцяло към предложените от американския президент съкращения в държавните разходи, заложени за следващите десет години.

Целта е да се овладее стремително растящия дефицит на страната, който се очаква да скочи до нови рекордни нива през тази година.

В проектобюджета на Белия дом за 2012 година се съдържат съществени съкращения на много от правителствените програми. Според критици обаче те не решават проблема с най-големите източници на дълг в дългосрочен план – здравната и социалната система, пише CNNMoney.

По оценки на Белия дом проектобюджетът за фискалната 2012 г., която започва на 1 октомври, ще възлиза на 3,73 трлн. долара. Целта е бюджетният дефицит на страната да се ограничи с 1,1 трлн. долара през следващите десет години. От съкращенията ще бъдат засегнати около 200 правителствени програми.

Проектобюджетът ще бъде внесен за обсъждане в Конгреса през тази седмица. Прогнозата на Белия дом, залегнала в него, е дефицитът на САЩ да падне до 1,1 трлн. долара през 2012 г., докато за текущата 2011 се очаква да достигне рекордните 1,65 трлн. долара, което е около 11% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Общият дълг на САЩ възлиза на 14,1 трлн. долара в момента.

Акциите на General Electric поскъпнаха с 0,9% до 21,52 долара след новината, че ще закупи срещу сумата от 2,8 млрд. долара подразделение на инженерната компания John Wood Group.

Сред другите по-важни корпоративни събития в САЩ бе съобщението на интернет радиото Pandora, че ще набере до 100 млн. долара чрез първично публично предлагане на акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 14.02.11 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още