IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След Египет и Испания кое е следващото изпитание пред щатските акции?

Оставката на Мубарак върна оптимизма на щатските борси, но същинското предизвикателство си остава паричната политика на Фед

10:59 | 14.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>В края на седмицата Бен Бернанке ще говори за финансовата стабилност на форум в Париж. Снимка: www.sxc.hu</p>

В края на седмицата Бен Бернанке ще говори за финансовата стабилност на форум в Париж. Снимка: www.sxc.hu

Оставката на египетския президент Хосни Мубарак миналия петък разсея част от тревогите на световните финансови пазари за задълбочаване на геополитическата криза в региона и даде на щатските акции още една причина да продължат да поскъпват.

Несигурността за това как ще изглежда новото египетско правителство остава, но опасенията за ескалиране на насилието в региона избледняха. Подобно на кризата с държавния дълг в Европа, която продължава да разтърсва финансовите пазари и да плаши инвеститорите, така и политическите вълнения в Египет дадоха негативна нотка на борсовата търговия по целия свят заради страхове, че други страни ще последват примера на Египет.

Въпреки ескалиращото напрежение в Близкия Изток основните индекси в САЩ са нараснали с повече от 2% от началото на този месец, като приключиха сесията в петък на най-високите си нива за последните две години и половина. Цените на акциите в САЩ се повишават трайно от август миналата година, когато председателят на Федералния резерв Бен Бернанке намекна за втора финансова инжекция, която бе обявена през ноември.

Пазарни анализатори коментират пред CNNMoney, че събитията в Египет или Испания могат само временно да забавят положителната инерция на индексите. Единствено намек от страна на Федералния резерв, че ще спре вливането на допълнителна ликвидност в икономиката, би могъл да прекрати поскъпването на щатските акции обаче.

През тази седмица инвеститорите ще очакват някои основни показатели за икономиката на САЩ и ще следят за намеци от страна на Бен Бернанке за това кога Федералният резерв ще се готви да преустанови подкрепата си за икономиката.

В началото на борсовата седмица най-голямо внимание ще привлече предложеният от щатския президент Барак Обама федерален бюджет за 2012 г. Планът му предвижда намаляване на държавните разходи с 1,1 трлн. долара през следващите десет години. Засега обаче не е ясно откъде ще дойдат тези съкращения. Част от тях ще са за сметка на субсидиите за образование на хора с ниски доходи и ще бъдат ограничени някои данъчни облекчения за богатите.

Във вторник излизат данните за продажбите на дребно преди началото на сесията, които се очаква да покажат ръст от 0,5% на месечна база през януари, след като през декември нараснаха с 0,6 на сто.

След началото на сесията излизат данните на Федералния резерв за покупките на американски ценни книжа от чужди инвеститори, както и индекса на Националната асоциация на жилищните строители за жилищния пазар през февруари. Във вторник ще стане ясна още промяната в запасите на фабриките и веригите за търговия на едро и дребно. Тогава излизат и финансовите резултати на Dell и Tesla Motors.

В сряда идва ред на данните за новото жилищно строителство и разрешителни за строеж през януари. Тогава се очакват и данните за цените на ниво производител, които са добър ориентир за инфлацията през идните месеци. Според пазарните прогнози те ще отбележат ръст от 0,7% през януари спрямо 1,1,% увеличение през декември.

В четвъртък излиза индексът на потребителските цени, който е сред трите основни измерителя на инфлацията в САЩ. Според пазарните прогнози цените са нараснали с 0,3% през януари, след като се повишиха с 0,5% през декември. Седмичните данни за новите молби за помощи при безработица също се очакват в четвъртък, като се прогнозира те да се увеличат до 410 хил. спрямо 383 хил. за предишната седмица.

Последните икономически данни за САЩ за тази седмица са за индекса на водещите индикатори, който се очаква да се повиши с 0,2% след ръст от 1% през декември. В петък няма важни икономически данни, но Бен Бернанке ще говори за глобалните дисбаланси и финансовата стабилност по време на икономически форум в Париж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още