IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оттеглянето на Мубарак повиши щатските индекси*

Подобряването на икономическите нагласи на потребителите в САЩ също даде положителен импулс на търговията

23:10 | 11.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Оттеглянето на Мубарак повиши щатските индекси*

Въпреки колебливото начало петъчната борсова сесия в САЩ завърши с повишения на водещите индекси, които се изстреляха нагоре веднага след новината за оттеглянето на египетския президент Хосни Мубарак от поста му.

След 18 дни на мащабни антиправителствени протести Хосни Мубарак се отказа от властта си днес, което намали опасенията за ескалиране на напрежението в Египет и в други арабски страни от Близкия Изток.

Данните за подобряването на нагласите на американските домакинства за икономиката през февруари също дадоха положителен импулс на борсовата търговия, защото потребителските разходи са източник на две трети от брутния вътрешен продукт на страната.

Подобрените потребителски нагласи си проличаха от индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет, който се повиши до 75,1 пункта през февруари от 74,2 пункта през януари. Очакванията на анализатори бяха за по-малко увеличение на показателя до 74,8 пункта.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones IA се повиши с 0,3% до 12 267 пункта, а широкият S&P 500 се покачи с 0,5% до 1 329 пункта. Индексът на компаниите от Nasdaq – Nasdaq Composite, нарасна с 0,6% до 2 808 пункта.

Сесията в четвъртък приключи с минимални изменения на индексите на фона на гражданските размирици в Египет. Малко след началото на днешната сесия египетският вицепрезидент Омар Сюлейман съобщи, че Хосни Мубарак е предал властта на военните и до провеждането на избори Египет ще бъде ръководен от военен съвет.

Икономическите данни за САЩ от днес показаха, че търговският дефицит на страната се е увеличил с близо 6% на месечна база до 40,6 млрд. долара през декември заради по-големия внос на петрол и петролни продукти.

Водещите щатски индекси са нараснали с малко над 1% от началото на тази седмица.

* Актуализирано към 23:10 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още