IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Резкият спад на безработицата е обнадеждаващ сигнал

Шефът на Фед обаче предупреди, че трябва да се вземат мерки за противодействие на нарастващия бюджетен дефицит

19:19 | 09.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Бернанке: Резкият спад на безработицата е обнадеждаващ сигнал

Намаляването на безработицата през последните два месеца е обнадеждаващ сигнал, заяви днес председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке. Той обаче предупреди, че ще бъдат необходими няколко години, за бъдат възстановени нормалните равнища на заетост, предадоха световните агенции.

В реч пред комисията по бюджета към Камарата на представителите Бернанке, цитиран от Асошиейтед прес, предупреди също така, че неуспехът в разработването на план за намаляване на бюджетния дефицит от 1 трлн. долара в дългосрочен план може да навреди на икономиката.

През януари безработицата в САЩ отбеляза равнище от 9 процента след най-бързия си двумесечен спад от 53 години.

Този спад "дава известни основания за оптимизъм относно заетостта", заяви Бернанке.

Председателят на Фед отбелязва, че безработицата остава твърде висока. По думите му трудовият пазар се подобрява, но бавно.

Централният банкер посочи, че икономиката е възстановила едва малко над 1 милиона от изгубените над 8 милиона работни места по време на най-тежката от поколения рецесия.

Според Бернанке безработицата вероятно ще остане висока още известно време, отбелязва Франс прес.

Централният банкер призова Конгреса да действа сега за намаляване на бюджетния дефицит, за да не се налага на по-късен етап да взема "болезнени" мерки под натиска на пазарите.

Бен Бернанке отрече да има инфлационен натиск в американската икономика, като защити либералната парична политика на централната банка.

Днешното изслушване бе първото за шефа на Фед пред Камарата на представителите, след като републиканците поеха контрола през януари.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Danny666
преди 13 години
http://informedatonce.files.wordpress.com/2007/10/bernanke.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още