IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в САЩ ще падне до 8,6% в края на годината

Американската икономика ще създаде двойно повече работни места спрямо миналата година, предвижда икономистът с най-точните прогнози за заетостта

12:17 | 09.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Безработицата в САЩ ще падне до 8,6% в края на годината

Американската икономика ще разкрие 2 млн. работни места през 2011 – повече от два пъти над създадените през миналата година, предвижда Скот Браун, който според Bloomberg е дал най-точните прогнози за безработицата в САЩ през последните две години.

Това прави по 167 хил. места средно на месец, докато за цялата минала година те бяха малко над 900 хил., което показва, че на страната ще й трябват години, за да възстанови загубените 8,75 млн. работни места по време на рецесията.

Нивото на безработица в края на годината ще бъде 8,6%, смята Браун, който е главен икономист в Raymond James & Associates. Това е по-малко от медианната прогноза за 8,8% на 61 икономисти, запитани от Bloomberg през последната седмица. Безработицата в САЩ изненадващо спадна до 9% през януари от 9,4% предния месец.

„Потреблението ще остане доста силно, но фирмите няма да се впуснат да наемат персонал ако не видят още по-голямо търсене“, казва Браун.

Той предвижда ръст на БВП от 3,3% през тази и 3,4% през следващата година. Средната прогноза на икономистите за 2011 се повиши от 3,1% през януари до 3,2% през февруари, което би било най-високият ръст за последните седем години.

Браун използва за прогнозите си данни от молбите за помощи при безработица, плановете за съкращение на персонал, нагласите на малкия бизнес и проучванията сред шефовете на доставки.

За дългосрочните си предвиждания икономистът често съставя списък от положителни и отрицателни фактори, претегляйки възможните им проявления.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Прогтозите на тези икономисти са твърде песимистични Безработицата във С А Щ в края на 2011 ще бъде по ниска от 8 % вероятно между 7.5 и 7.8 % колкото е канадската в момента Наемането на работници ще бъде движено от големите суми които федералното правителство ще хвърли в инфраструкторни проекти -високоскоростни железници нови мостове магистрали и летища умни мрежи за разпределение Големите фирми като Катерпилар Форд Боинг уолгреенс Дженерал електрик Г М и много други масово ще наемат работници Строителството ще се върне през 2011 към нивата си от 2008 и строителните фирми ще наемат много много работници Но наи много нови работни места ще се създадат в сверата на услугите Все по често по витрините на търговските улици в големите градове ще виждате табелите help wanted Така че ще видим в края на 2011 кои е прав -аз или тези велики ик
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още