IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръст от около половин процент за щатските индекси, седми пореден за Dow Jones

Пазарът може би е пред корекция, която обаче ще подготви почвата за мощно повишение през пролетта, коментира анализатор

23:32 | 08.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ръст от около половин процент за щатските индекси, седми пореден за Dow Jones

Американските акции се повишиха по време на сесията във вторник, след като инвеститорите игнорираха поредното повишение на лихвите в Китай, както и няколко разочароващи фирмени отчети.

Индексът на 30-те водещи американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA), се повиши с 0,6% до ниво от 12 233 пункта – седма поредна положителна сесия за индекса. S&P 500 прибави 0,4% до 1 325 пункта, а NASDAQ се покачи с 0,5% до 2 797 пункта. 

В предната сесия DJIA и S&P 500 отбелязаха пикове за последните 2,5 години, подкрепени от засилена активност при сливанията, както и от оптимистични прогнози за корпоративни печалби.

Някои пазарни експерти обаче предупреждават, че се задава корекция.

”Предстои ни нещо като пауза за отдих – това е така от декември”, казва Пол Шатц от Heritage Capital. „По някое време през това тримесечие ще имаме 4-8% корекция, която ще подготви почвата за мощен ръст през пролетта”, смята той.

Шатц добави, че инвеститорите трябва да се оглеждат за подценени акции, които могат да скочат в краткосрочен план.

Федералният резерв трябва сериозно да обмисли прекратяването на програмата си за вливане на ликвидност на стойност 600 млрд. долара, имайки предвид силния растеж и подобряващата се заетост, заяви шефът на клона на Фед в Ричмънд Джефри Лакър.

В подобен дух се изказа и президентът на клона на централната банка в Далъс Ричард Фишър, който заяви, че ще се противопостави на допълнително разхлабване на паричната политика и ще подкрепи изтеглянето на ликвидност при появата на инфлационен натиск, какъвто пък според ръководителя на Фед в Атланта Денис Локхарт не е налице.

Икономическите новини от деня показаха, че доверието на малкия бизнес в САЩ е достигнало тригодишен връх през януари, но несигурността на продажбите прави собствениците предпазливи относно наемане и инвестиране, според изследване на NFIB.

Петролът се понижава с 0,5% до 87,1 долара за барел, златото се повишава с 1,2% до 1 363 долара за унция, еврото поскъпва с 0,4% до 1,363 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК нараства с 0,06 процентни пункта до 3,70%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 18.08.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още