IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Леки повишения за американските индекси след добри данни за икономиката

Наченките на инфлация са по-обезпокоителни от ситуацията в Египет, смята пазарен анализатор

23:37 | 03.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Леки повишения за американските индекси след добри данни за икономиката

Американските акции отбелязаха леки повишения по време на сесията в четвъртък, след като през по-голямата част от нея се понижаваха, предава CNBC.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке посочи, че централната банка ще продължи да стимулира икономиката, дори на фона на засилващия се растеж. Коментарите му не оказаха особено влияние на пазара, тъй като мнението му отдавна е известно.

Индексът на 30-те водещи американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA), прибави 0,17% до ниво от 12 062 пункта, S&P 500 се покачи с 0,24% до 1 307 пункта, а NASDAQ добави 0,16% до 2 754 пункта.

Пазарът пое нагоре около час преди края на сесията, когато S&P 500 премина 1 304 пункта – ниво, което може би задействаше къси продажби, смята Марк Падо, стратег и технически анализатор в Cantor Fitzgerald.

Икономическите данни от деня показаха, че броят на първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ рязко е намалял през миналата седмица, производителността в неселскостопанския сектор през четвъртото тримесечие е била по-голяма от очакваното, а бизнес активността в сектора на услугите през януари се е повишила.

Петролът отстъпва с 0,2% до 90,7 долара за барел, златото се повишава с 1,8% до 1 355 долара за унция, еврото поевтинява с 1,3% до 1,3631 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК нараства с 0,06 процентни пункта до 3,55%.

Макар че вълненията в Египет тревожат инвеститорите, не това е движещата сила зад акциите, смята Дъг Годин, ръководител Акции в Signal Hill Capital.

”Не смятаме, че това е основната заплаха за потенциала на американския пазар през тази година”, кава той.

Според анализатора наченките на инфлация в момента са по-обезпокоителни за инвеститорите, макар Бернанке да отрича, че мерките на Фед ги предизвикват.

Като цяло акциите ще се повишават устойчиво, отразявайки окуражаващите икономически новини и добрите корпоративни резултати, посочва Годин.

Той обаче отбелязва, че прехвърлянето на средства от общинските облигации и паричните фондове към фондовете в акции все още е в начален етап.

Според него плановете на Microsoft за емитиране на облигации са добър знак, тъй като ще бъдат използвани за обратно изкупуване на акции – сигнал, че компаниите имат увереност в своето бъдеще.

Молбите за помощи при безработица са намалели с 42 хил. на сезонно коригирана база до 415 хил., показаха данни на трудовото министерство на САЩ. Очакванията бяха броят им да възлезе на 420 хил.

Производителността е нараснала с 3,6% през 2010 след ръст от 3,5% през 2009. През четвъртото тримесечие тя се е увеличила с 2,6% на годишна база спрямо повишение от 2,4% през предходното тримесечие. Очакванията бяха за забавяне на растежа до 2%.

Индексът на бизнес активността в щатския сектор на услугите е нараснал до 59,4 пункта през януари от 57,1 през декември. Стойност над 50 е знак за подобряване на условията в сектора.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 18.08.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още