IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед вече притежава повече щатски дълг от Китай

Краят на програмата за вливане на ликвидност ще бъде голям тест, защото тогава доходността по щатския дълг вероятно ще се повиши, коментират анализатори

18:10 | 02.02.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Фед вече притежава повече щатски дълг от Китай

Федералният резерв (Фед) задмина Китай и вече е най-крупният собственик на щатски федерален дълг, въпреки че все още не е придобил и половината от облигациите на стойност 600 млрд. долара от обявената през ноември програма за вливане на ликвидност, съобщава Financial Times.

Към четвъртък миналата седмица Фед е притежавал щатски облигации за 1,108 трлн. долара.

Според последните данни за чуждестранните кредитори на американското правителство Китай притежава щатски облигации за 896 млрд. долара, а Япония - за 877 млрд. долара.

„До юни Фед ще е акумулирал щатски облигации на стойност 1,6 трлн. долара – приблизително колкото общото количество щатски дълг, държан от Китай и Япония взети заедно“, казва Ричард Гилхули, стратег на TD Securities. „Фед задмина Китай като най-голям кредитор на щатското правителство преди няколко месеца“, отбелязва той.

Фед купува щатски дълг по две програми. Най-голямата е програмата за вливане на ликвидност, известна като QE2, която беше стартирана през ноември и предвижда изкупуването на щатски облигации за 600 млрд. долара до юни.

Фед купува също и щатски облигации за по 30 млрд. долара всеки месец, като реинвестира плащанията от ипотеки, които държи.

До юни Федералният резерв планира да придобие федерален дълг за 800 млрд. долара по двете програми. От ноември насам е купил облигации за 284 млрд. долара.

Фед предвижда 67% от облигациите, закупени по QE2, да имат матуритет от между 4,5 и 10 години.

Едва 5% от придобитите до този момент облигации са с матуритет, по-дълъг от 17 години. Миналия петък доходността по 30-годишните щатски ДЦК за кратко се изкачи до най-високите си нива от април.

„Краят на QE2 ще бъде голям тест, защото доходността по щатския дълг вероятно ще се повиши, след като Фед престане да купува облигации“, казва Дейвид Адър, стратег на CRT Capital. „Все още не знаем дали това повишение ще бъде с 20, 30 или дори 50 базисни пункта“, допълва той.

Общо централните банки по света държат щатски облигации за 2,604 трлн. долара. След като засилиха темповете на изкупуване през юни, когато разполагаха с облигации за 2,250 трлн. долара, от ноември, когато Фед стартира Q2, централните банки задържат позициите си в щатски облигации на около 2,6 трлн. долара. Това е показател, че след намесата на Фед останалите централни банки са понижили темпа на изкупуване на щатски дълг.

Преди финансовата криза Фед държеше облигации за 775 млрд. долара. Това количество беше понижено до 300 млрд. долара през първата половина на 2008 г., когато Фед продаваше облигации в опит да стабилизира финансовата система. Първата програма за вливане на ликвидност, стартирана през 2009 г., беше за 300 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
interest-free
преди 13 години
Нищо не се знае, тези опити са в сферата на емпиричните, проба-грешка, но едно се знае, колкото повече движения правиш толкова по-навътре ти........, стига да не искаш да доставиш на някой удоволствие......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
До юни Фед ще е акумулирал щатски облигации на стойност 1,6 трлн. долара приблизително колкото общото количество щатски дълг, държан от Китай и Япония взети заедно-------------------------------------На мен ми изглежда по-вероятно измамените камилчета да се окажат Китай, Япония и другите държатели на САЩ-ски дълг. Защото за придобиването му са платили с реални активи, а в същото време ФЕД просто ги е "напечатал" ("напечатал" в кавички защото в днешно време даже не се и печатат, а само се генерират записи в паметта на компютрите). И за САЩ е много по-изгодно да обезценят този дълг. Така де - защо да го плащат, ако могат да не го платят. А аз не се сещам в последните 50-100 години нещо да е било изгодно за САЩ и те да не са го направили. Не вярвам и сега да има изключение - моята прогноза е, че всички на доларови позиции ще го издухат. Но сравнително бавно (по метода на сварената жаба) за да не могат да се усетят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Хааахахахаха, ще прожектират "Измамените камилчета" със субтитри на китайски по кината ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още