IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпазливи повишения на щатските борси

По-силното от очакваното увеличение на личните разходи на американските потребители в края на миналата година подкрепи индексите

18:19 | 31.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Предпазливи повишения на щатските борси

Последната януарска борсова сесия в САЩ започна с предпазливи движения на индексите в двете посоки на фона на задълбочаващата се политическа криза в Египет

Според анализатори, цитирани от CNNMoney, социалните размирици няма да се ограничат само до Египет, защото икономическата обстановка в редица развиващи се страни ще става все по-неприемлива за голяма част от населението там.

Преди началото на сесията стана ясно,че личните разходи на американските потребители са се увеличили повече от очакваното с 0,7% на месечна база през декември, помагайки за по-бързите темпове на растеж на икономиката в края на 2010 г.

В същото време личните им доходи нарастват по-бавно с 0,4% на месечна база.

С добри финансови резултати за последното тримесечие на 2010 г. зарадва своите акционери петролната компания Exxon Mobil, която е сред 30-те акции в състава на Dow Jones. Книжата на Exxon Mobil поскъпват с 1,3% до 79,97 долара за акция след обявяването на нетна печалба от внушителните 9,25 млрд. долара за изминалото тримесечие.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones IA се повишава с 0,2% до 11 850 пункта в първия час и половина от търговията, воден от акциите на Exxon Mobil. Широкият S&P 500 напредва с 0,4% до 1 281 пункта, докато на борсата Nasdaq Nasdaq Composite остава почти без промяна на ниво от 2 688 пункта.

Сесията в петък приключи с резки понижения на индексите заради политическото напрежение в Египет, което доведе до разпродажби на фондовите борси в световен мащаб. По-рано през миналата седмица Dow Jones IA прехвърли психологическото ниво от 12 хил. пункта за първи път от юни 2008 насам.

Другите икономически данни за САЩ от днес показаха, че индексът на бизнес активността във фабричния сектор в региона на Чикаго се е увеличил от 66,8 до 68,8 пункта през януари, като повишението му се оказа по-силно от пазарните очаквания.

Най-очаквани обаче ще бъдат икономическите данни за заетостта в неселскостопанските отрасли на щатската икономика, които излизат в края на тази седмица.

Цената на американския лек суров с доставка през март се повишава с 0,3% до 89,57 долара за барел, а златото с доставка през април се търгува с понижение от 0,7% до 1 331,20 долара за тройунция.

Лихвените проценти по десетгодишните американски държавни облигации се повишават до 3,35% от 3,33% в края на миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още