IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Ню Йорк и Лондон атакувани от хакери?

Лондонската фондова борса разследва терористична кибератака, извършена през миналата година

10:36 | 31.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в Ню Йорк и Лондон атакувани от хакери?

Фондовите борси в Съединените щати и Великобритания са се обърнали за съдействие към специализирани служби за сигурност, след като открили, че са станали обект на терористични кибератаки, съобщава британският вестник Times.

Лондонската фондова борса в момента извършва разследване за терористична кибератака в централата й, извършена миналата година. В същото време американските власти са проследили компютърна атака на трансакция с Русия, посочва британският всекидневник.

Предполага се, че тези атаки са имали за цел да предизвикат паника на пазарите и да дестабилизират западните финансови институции.

Кибератаките срещу правителства и компании са се увеличили с над 500 процента през последните две години.

Европейската система за търговия с въглеродни емисии (EU ETS) също стана жертва на хакерски атаки, поради което Европейската комисия замрази обмена на въглеродни квоти докато страните от ЕС не засилят мерките за сигурност в националните си системи.

Според известен британски експерт по компютърна безопасност, цитиран от Times, няма съмнение, че "уязвимата инфраструктура на Великобритания е обект на атака". Той твърди, че заплахата е реална и постоянна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още