IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street в очакване на ключовите данни за заетостта в САЩ

Януарските данни за пазара на труда в САЩ и политическата криза в Египет ще са в центъра на внимание на инвеститорите през тази седмица

10:06 | 31.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Брокер на Нюйоркската фондова борса. Снимка: БТА</p>

Брокер на Нюйоркската фондова борса. Снимка: БТА

Въпреки резките понижения на щатските акции в петък, причинени от размириците в Египет, индексите в САЩ остават близо до най-високите си нива за последните повече от две години. 

През идните дни посоката им ще се определи не само от отчетния сезон в САЩ и очакванията за данните за заетостта в САЩ през януари, но и от развитието на политическата криза в Египет.

Борсовите индекси в САЩ се повишават трайно от август насам, когато Федералният резерв намекна, че е възможно да прибегне до втора финансова инжекция заради бавното възстановяване на икономиката.

Възходящата тенденция помогна на широкия щатски индекс S&P 500 да премине психологическото ниво от 1 300 пункта през миналата седмица, докато Dow Jones IA премина 12 хил. пункта за първи път от юни 2008 г.

През последните седмици обаче някои държави от Близкия изток и Северна Африка станаха източник на сериозни геополитически рискове. Протестите в Тунис, Алжир, Йордания, Йемен, а сега и в Египет, биха могли да създадат ефекта на доминото в арабския свят, коментират анализатори пред CNNMoney.

Заради очаквания, че размириците могат да обхванат и страните износителки на петрол от Близкия изток, цената на петрола скочи с повече от 4% миналия петък.

Ключови за щатските пазари обаче ще си останат данните за заетостта в неселскостопанските отрасли на американската икономика, които излизат в края на тази седмица.

Според прогнози на икономисти през януари американската икономика е разкрила 150 хил. нови работни места, след като през декември броят им се увеличи със 103 хил.

Новите работни места обаче са недостатъчни, за да се подобри състоянието на пазара на труда като цяло и безработицата в САЩ се очаква да се повиши от 9,4% през декември до 9,6% през януари.

През миналата седмица обаче стана ясно, че новите молби за помощи при безработица са се увеличили рязко над 450 хил., отбелязвайки най-високото си ниво за последните шест месеца. Това сигнализира за нестабилното състояние на пазара на труда в САЩ и бавното му възстановяване.

Началото на борсовата седмица в САЩ ще бъде динамично. В понеделник преди началото на сесията на Wall Street излизат тримесечните отчети на петролната компания от Dow Jones IA Exxon Mobil за миналото тримесечие. Междувременно ще стане ясна промяната в личните приходи и разходи на домакинствата в САЩ през декември, за които се очаква ръст от по 0,5% на месечна база.

След началото на сесията излиза индексът на бизнес активността в производствения сектор в региона на Чикаго. Икономистите очакват понижение до 65 пункта спрямо 68,6 пункта за декември. Малко след това излизат и данни за разходите в строителния сектор, за които се прогнозира спад от 0,5% на месечна база през декември.

Във вторник идва ред на индекса на бизнес активността в производствения сектор на САЩ през януари, за който се предвижда увеличение до 58,2 пункта спрямо 57 за декември. В първата сесия на февруари излизат и данните за продажбите на нови автомобили в САЩ за преходния месец.

В сряда се очаква поредица от данни за заетостта в частния сектор на САЩ на консултантските агенции ADP и Challenger, Gray & Christmas.

В четвъртък както обикновено идва ред на данните за новите молби за помощи при безработица, за които се очаква да намалеят до 425 хил. от 454 хил. за предходната седмица. Фабричните поръчки също излизат в четвъртък и се очаква да покажат спад от 0,7% на месечна база през декември. Тогава излиза и индексът на бизнес активността в сектора на услугите и данни за производителността в американската икономика през последното тримесечие на 2010 г.

Освен това в четвъртък председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще говори за икономиката и излизат отчетите на фармацевтичната компания Merck. Междувременно над 100 компании от водещия щатски индекс S&P 500 ще обявят своите тримесечни отчети през тази седмица, в това число фармацевтичната Pfizer, медийните News Corp., Viacom и Time Warner, както и операторите на кредитни карти Visa и Mastercard.

Досега над 70% от компаниите в САЩ, обявили финансовите си резултати за миналото тримесечие, са надминали пазарните очаквания, по данни на Thomson Reuters. Печалбата им е нараснала средно с 36%, а продажбите – с 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още