IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецесията силно е намалила апетита за риск на обикновените инвеститори в САЩ

Американците по-скоро биха се отказали от един ден на повишение на борсите, отколкото да рискуват да загубят пари дори при слаб спад

10:22 | 27.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Рецесията силно е намалила апетита за риск на обикновените инвеститори в САЩ

Американците са загубили склонността си да поемат рискове и не бързат да се връщат на финансовите пазари след срива в резултат на рецесията през 2008-2009 г., показва проучване, проведено през януари тази година от TD Ameritrade, предаде Ройтерс.

Резултатите показват, че американците по-скоро биха се отказали от един ден на повишение на борсите, отколкото да рискуват да загубят пари дори при слаб спад.

“Над половината от инвеститорите смятат, че да са вложили парите си при 10% спад на пазара е по-лош вариант, отколкото да пропуснат 10% ръст. Това е истинска промяна в начина на мислене”, коментира Стюарт Рубинщайн от TD Ameritrade.

28% от анкетираните са посочили, че са преместили по-голямата част от средствата си в облигации или депозитни сертификати, за да избегнат излагането на риск на пазара, а 23% са прехвърлили инвестициите си в управлявани инвестиционни продукти като взаимните фондове.

Американците от поколението на т.нар. „бейби бумъри“ - родените от края на Втората световна война до началото на 60-те години, са най-предпазливи по отношение на завръщането на пазара, докато по-младите инвеститори, които използват средства в брой, се връщат на по-големи групи.

Поколението Y - младежите, родени след 80-те години, изглежда се възстановява от удара малко по-бързо: 34% от анкетираните инвеститори от това поколение са заявили, че са инвестирали нови средства във фондовия пазар спрямо 14% за поколението X (родените през 60-те и 70-те години) и 15% за бейби бумърите.

“Когато питаме по-старите поколения какъв е най-важният финансов съвет, който биха дали на по-младите, 77% дават отговор „да живеят според средствата си“, 67% - „да започнат да спестяват за пенсия по-рано“, а 47% - „да научат всичко, което могат, за правилното управление на парите”, посочва Рубинщайн.

Две трети от анкетираните са заявили, че философията им на инвестиране се състои в притежанието на диверсифицирано портфолио с продукти като взаимни фондове или борсово търгувани фондове.

Освен това рецесията е направила инвеститорите по-грижливи – 32% от тях проверяват портфолиото си по-често, а 31% са по-внимателни в избора на акциите, които купуват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още