IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Световният икономически ред се промени заради кризата

Американският президент призова за повече работни места и инвестиции в научни изследвания

09:14 | 26.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Барак Обама Снимка: Белия дом</p>

Барак Обама Снимка: Белия дом

Президентът на САЩ Барак Обама заяви в речта си за "Състоянието на съюза", че световният икономически ред се е променил за едно поколение заради кризата и призова бизнесът да инвестира и да се обновява, за да бъде на висотата на предизвикателствата, отправяни от бързо развиващи се икономики като Китай и Индия.

Освен това той прикани за създаването на повече работни места и за увеличаване на инвестициите в научни изследвания, съобщава БТА.

Обама започна словото си "За състоянието на съюза" с безкомпромисен анализ на икономическите реалности. Той заяви, че мнозина американци си спомнят за времето преди глобализацията, когато е било достатъчно да се работи здраво, за да се получава прилична заплата и социални придобивки.

„Но светът се промени и за мнозина тази промяна бе болезнена“, заяви Обама в словото си, прочетено на обща сесия на двете камари на Конгреса на САЩ.

"Правилата се промениха. За едно поколение технологичните революции промениха начина, по който живеем, работим и търгуваме", добави президентът.

В словото си, което бе доминирано от икономически въпроси, Обама предложи да се замразят вътрешните разходи на страната за период от пет години.

По думите му това ще позволи да се съкрати дефицитът с над 400 млрд. долара в течение на следващото десетилетие и да се намали разходната част на бюджета до най-ниското й равнище от времето на президента Дуайт Айзенхауер (1953-1961 г).

Обама призна, че тези мерки ще изискват болезнени съкращения и припомни, че вече са били замразени заплатите на федералните служители за следващите две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още