IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Последствията от глобалната криза ще продължат още 2-3 години

Кризата беше точно толкова лоша, колкото можеше да се очаква, казва носителят на Нобелова награда за икономика

17:24 | 17.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Стиглиц: Последствията от глобалната криза ще продължат още 2-3 години

Носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц заяви, че последствията от глобалната финансова криза ще продължат още 2-3 години и че инвестиции за намаляване на последствията от промяната на климата може да помогнат за икономическото възстановяване, съобщава Bloomberg.

Кризата беше „точно толкова лоша, колкото можеше да се очаква“, казва Стиглиц. Валутните резерви на азиатските правителства като Китай трябва да бъдат релокирани за решаването на глобални проблеми като промяната в климата и повишаването на заетостта, казва той.

Тази година Южна Африка ще бъде домакин на конференция на Организацията на обединените нации (ООН), посветена на промяната в климата, на която ще бъдат продължени преговорите от проведената в Канкун в Мексико среща през декември миналата година. В Канкун световните правителства се споразумяха за мерки за опазване на тропическите гори и за създаването на фонд от 100 млрд. долара за борбата с промените в климата.

На лекция, изнесена в Претория, Южна Африка, Стиглиц призова за определянето на по-адекватна цена на въглеродните емисии и за санкции срещу замърсителите.

„Решаването на проблема с промяната в климата може да бъде част от възстановяването на глобалната икономика“, казва Стиглиц. „Решенията на двата проблема може да бъде взаимно свързани.“

Стиглиц заяви също, че правителствата „трябва да контролират валутните си курсове“, за да ги запазват „стабилни и конкурентни“ в светлината на вливането на ликвидност, извършено от САЩ, допринесло за влошаването на конкурентоспособността на останалите валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още