IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси търсят посока след пороя от икономически данни

Разочароващ бе неочакваният спад в индекса на потребителското доверие през януари

18:08 | 14.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси търсят посока след пороя от икономически данни

Водещите борсови индекси в САЩ се понижиха в началото на днешната сесия след разочароващите данни за продажбите на дребно в страната, но час по-късно заличиха загубите си и се движат с леки изменения.

Добрите финансов резултати на технологичната компания Intel и финансовия гигант JPMorgan Chase не успяха да дадат повече инерция на индексите в сутрешната търговия.

Поредицата икономически данни за САЩ днес показа, че търговията на дребно се е увеличила за шести пореден месец през декември и отчита рекорден за последните десет години ръст от 6,6% в рамките на 2010 година.

Цените на потребителските стоки са скочили с 0,5% на месечна база също през декември, когато е било отчетено най-рязкото поскъпване на бензина в страната за последните 18 месеца.

В сравнение с декември 2009 година цените на потребителските стоки са се повишили с 1,5 на сто.

Малко след това стана ясно, че индустриалното производство в САЩ е нараснало с 0,8% на месечна база през декември, което се оказа малко повече от очакваното.

Разочароващ обаче бе спадът в индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет, който се понижи неочаквано до 72,7 пункта през януари спрямо 74,5 пункта за декември.

Влошаването на икономическите нагласи на домакинствата е тревожен знак, защото вещае ограничаване на разходите за потребление.

След пороя от икономически данни ценово-претегленият индекс Dow Jones IA остава почти без промяна на ниво от 11 732 пункта. Широкият S&P 500 се повишава с 0,2% до 1 278 пункта час след началото на сесията, а Nasdaq Composite напредва с 0,1% до 2 740 пункта.

Колебливите движения на щатските индекси дойдоха и на фона на поредните мерки на Китайската централна банка за изтегляне на ликвидност от финансовата система в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още