IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скокът в първоначалната безработица понижи щатските индекси

Standard & Poor's и Moody's предупредиха за пореден път за опасно високите нива на дефицита и държавния дълг на САЩ

17:49 | 13.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Скокът в първоначалната безработица понижи щатските индекси

Силното увеличение на новите молби за обезщетения при безработица в САЩ, или т. нар. първоначална безработица, разочарова инвеститорите и понижи щатските индекси в началото на днешната сесия.

Тревожни бяха и данните за скока в цените на ниво производител в страната през ноември, причинен от поскъпването на петрола и суровините в края на миналата година.

Индексът на 30 от най-големите и ликвидни борсови компании на Wall Street – Dow Jones IA, се понижава с 0,3% до 11 726,49 пункта час след началото на сесията. Широкият S&P 500 междувременно губи 0,2% до 1 282,81 пункта. С най-малък спад от 0,1% до 2 735 пункта се движи Nasdaq Composite.

В сряда индексите отбелязаха нови най-високи стойности от фалита на Lehman Brothers насам, водени от силното представяне на финансовите акции и подкрепени от успеха на португалския аукцион на държавни ценни книжа.

Положителната им инерция обаче се изгуби днес, след като рейтинговите агенции Standard & Poor's и Moody's предупредиха за пореден път САЩ за опасно високите нива на американския бюджетен дефицит и държавен дълг.

Освен това преди началото на днешната сесия стана ясно, че новите молби за помощи при безработица са се увеличили значително с 35 хил. до 445 хил. през миналата седмица. Повишението се оказа повече от очаквания скок до 415 хил.

Цените на ниво производител на свой ред отчетоха ръст от 1,1% на месечна база през декември, което се оказа повече от прогнозираната инфлация на производствено ниво от 0,8 на сто.

По-обнадеждаващи бяха данните за търговския дефицит на САЩ, който неочаквано се сви през ноември, след като износът на страната достигна най-високите си нива за последните две години и половина.

По-късно днес председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще говори за кредитирането за малкия бизнес в САЩ, а след края на сесията излизат финансовите резултати на Intel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 13.01.11 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още