IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

М. Уитни: Сега е времето за стратегически инвестиции в чужбина на щатските банки

Това е по-добрият вариант в дългосрочен план, отколкото късогледото изплащане на дивиденти, смята банков анализатор

11:03 | 13.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
М. Уитни: Сега е времето за стратегически инвестиции в чужбина на щатските банки

Повишаването на дивидентите от банките в САЩ в момента би било късогледо, заявява в интервю за CNBC анализаторът Меридит Уитни.

Макар че банките се справиха много добре с набирането на кеш, те биха били по-добре, ако го накарат да работи, инвестирайки в задгранични придобивания, които ще се отплатят в дългосрочен план, вместо да го вкарват в джобовете на акционерите си за краткосрочни печалби, смята тя.

Инвеститорите очакват в петък резултатите на JPMorgan Chase, които вероятно ще сложат началото на тенденцията за дивиденти.

„Банките имат избор“, посочва Уитни. „От една страна, те могат да предприемат стратегически инвестиции извън САЩ, а от друга - да върнат средства на акционерите или да се впуснат в местни сделки. Първото например ще е много важна стъпка за JPMorgan, която аз лично предпочитам да бъде направена.“

„Според мен сега е времето за големи инвестиции“, изтъква анализатопрът. „Това е нещо, което бих приветствала като акционер.“

Банките в САЩ трябва да представят през тази седмица капиталовите си планове пред Федералния резерв, съгласно новите изисквания, които ще определят кога 700-те банки, получили финансова помощ по програмата TARP по време на кризата, ще могат да плащат дивиденти.

„Те ще позволят на стабилните институции да раздадат дивиденти, а впоследствие и на по-нестабилните“, предвижда Уитни.

Въпреки че стрес тестовете на Фед вероятно ще открият малко банки с капиталова адекватност от първи ред под 5%, това не означава, че проблемите в банковия сектор са решени.

„Все още има области като пазарите на жилища и търговски площи, които тежат на финансовите институции“, посочва тя. „Някои банки са наистина добре капитализирани, но има регионални институции с доста лоши активи в балансите.“

Въпреки препоръките на Уитни някои от големите банки като JPMorgan, PNC Financial, USBancorp и Goldman Sachs се очаква да започнат да обявяват дивиденти.

От Barclays Capital очакват по-голямата част от 26-те банки, които следят, да дадат дивиденти, макар и по-скоро от порядъка на 20-30% от печалбите си, вместо исторически обичайните 40-45%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още