IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Късите продажби на акции, спрягани за поглъщане в САЩ, носят средно 14% годишно

В периода 2005-2010 едва 15% от различните информации за предстоящи поглъщания са се сбъднали

09:13 | 13.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Късите продажби на акции, спрягани за поглъщане в САЩ, носят средно 14% годишно

Най-сигурният начин да спечелим от спекулация за предстоящо корпоративно поглъщане е като заложим, че тя не е вярна, пише Bloomberg.

През миналата година броят на непотвърдените информации за покупки на компании се е повишил със 71% спрямо 2009 до 611.

Данни на агенцията показват, че в периода 2005-2010 различни информационни източници са разпространили поне 1875 слуха за потенциални покупки на 717 компании, като едва 104 (14,5%) от тях са били осъществени.

Макар че акциите на компаниите, за които тръгват слухове за поглъщане, първоначално поскъпват средно с 2,9%, в деня след слуха те се понижават с 0,2%, в първата седмица – с 0,6%, а за месец вече губят 1,2%.

Месечното понижение от 1,2% се равнява на годишна загуба от 13,5%, която обаче може да се превърне в печалба, ако акциите се продадат „на късо“ след излизането на слуха.

„Гледаме на тези информации като на възможност за къси продажби, ако преценим, че слуховете са фалшиви или неправдоподобни“, коментира Джон Орико от Water Island Capital.

Оказва се, че вероятността за поглъщане на някоя от спряганите за това компании не е била по-различна от вероятността компания от широкия американски Russell 3000 Index да стане обект на такова през който и да е 12-месечен период от 2005 насам.

„Не залагайте на слухове“, предупреждава Майкъл Фогелцанг, ръководител Инвестиции в Boston Advisors. „Никога не може да знаете къде по информационната верига се намирате – дали сте първият или последният, до когото въпросната информация достига.“

„В момента, в който слухът стане публично достояние, той е вече стар, тъй като е преминал през трейдърските канали за комуникация и е отразен в цените“, смята Тод Саламоун, анализатор в Schaeffer’s Investment Research.

„Слуховете имат много краткотраен ефект преди фундаменталните и техническите показатели да вземат превес“, посочва той.

Някои компании обаче в крайна сметка биват купувани. Такъв е случаят с нюйоркската OSI Pharmaceuticals, която е погълната от японската Astellas Pharma след девет несбъднати слуха между 2005 и 2009.

Акциите на OSI са поевтинявали средно с 9,1% в месеците след слухoвете, докато след обявяването на намеренията на Astellas те поскъпват с 52%, като слухове за това обаче не е имало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още