IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AIG постигна дълго отлагано споразумение за продажбата на тайванското си звено

Щатският застраховател е приел оферта за подразделението на стойност 2,16 млрд. долара в брой

11:56 | 12.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
AIG постигна дълго отлагано споразумение за продажбата на тайванското си звено

Щатският застраховател American International Group Inc е приел офертата в брой на стойност 2,16 млрд. долара за тайванското си подразделение Nan Shan Life от страна на група инвеститори, водени от местния конгломерат Ruentex, предаде Ройтерс.

AIG се опитва да продаде това подразделение от около 15 месеца като част от плана си да изплати получената държавна помощ в размер на 180 млрд. долара. Продажбата обаче беше спирана от регулаторни проблеми, които може да я отложат още.

Групата купувачи, наречена Ruen Chen Investment, включва Ruentex Industries Ltd и производителя на обувки Pou Chen Corp. Инвеститорите са се подписали днес под сделката за обявените за продажба 97,57% от Nan Shan.

Миналата година от AIG бяха сключили сделка за звеното на стойност 2,15 млрд. долара, която беше блокирана от регулаторите с мотива, че съществуват опасения относно опита на кандидат-купувачите в сектора.

Така от AIG бяха принудени да предложат активите отново за продажба, а главният изпълнителен директор на компанията Робърт Бенмоше се срещна лично с тайванските регулатори през декември, за да обсъдят сделката.

Източници на Ройтерс бяха заявили по-рано, че Ruentex, който има голямо присъствие на пазара на хипермаркети в Китай и Тайван, също може да не изпълни и петте критерия, поставени от регулаторите пред евентуалния купувач.

Критериите са купувачът да покаже способността си да набира средства за бъдеща дейност, да е ангажиран дългосрочно с управлението на Nan Shan, да има опит в управлението на застрахователен бизнес, да обещае да се грижи за служителите и клиентите, както и да разполага с източници на финансиране, отговарящи на регулациите в Тайван.

Все още не е ясно дали Ruentex ще успее да убеди регулаторите, че отговаря на условията. Председателят на Ruentex Самуел Ин има опит в застрахователния бизнес и управлението на активи, но е продал тези бизнеси.

Миналата седмица тайванските регулатори са обещали да действат бързо при проверката на сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още