IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси тръгнаха надолу след данните за заетостта

Оптимизмът на Бернанке за икономиката не успя да даде положителен импулс на Wall Street

18:10 | 07.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси тръгнаха надолу след данните за заетостта

Оптимизмът на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке за устойчивото възстановяване на щатската икономика от кризата не успя да спре пониженията на индексите на Wall Street. 

Днешната борсова сесия в САЩ започна с леки понижения след по-слабите от очакваното данни за пазара на труда в страната през декември.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones Industrial Average губи 0,1% до 11 687,75 пункта близо час и половина след началото на сесията. Широкият S&P 500 се понижава с 0,2 % до 1 271,85 пункта, докато на борсата Nasdaq водещият индекс Nasdaq Composite отстъпва с 0,2% до 2 705,17 пункта.

Преди началото на днешната търговия стана ясно, че новите работни места в американската икономика са нараснали по-малко от очакваното със 103 хил. през декември, но в същото време безработицата се е понижи повече от прогнозираното от 9,8% до 9,4%.

В средата на тази седмица индексите в САЩ стигнаха най-силните си нива отпреди фалита на банката Lehman Brothers, след което се движиха в тесен интервал в очакване на днешните данни за заетостта в неселскостопанските отрасли на икономиката.

Сесията в четвъртък завърши със смесени движения на индексите, след като щатският долар продължи да поскъпва бързо срещу еврото за трети пореден ден. В днешната сесия преднината му възлиза на 0,1% и към 17:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2996 долара. Доларът се е повишил с 2,7% срещу еврото в първата борсова седмица на януари.

Цената на петрола с доставка през февруари се повишава с 1% до 89,29 долара за барел, а златото с доставка през февруари поскъпва с 0,2% до 1 374,60 долара за тройунция. Лихвените проценти по американските десетгодишни държавни облигации се понижават до 3,4% от 3,41% в четвъртък.

Малко преди края на днешната сесия излизат и данните за потребителското кредитиране в САЩ през ноември. Според икономисти общата задлъжнялост на домакинствата в страната е намаляла с 2,5 млрд. долара спрямо увеличение от 3,4 млрд. долара през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още