IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се върна под 90 долара за барел

Поскъпването на долара за трети пореден ден и увеличението на бензиновите запаси на САЩ понижиха цената на петрола

09:08 | 05.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола се върна под 90 долара за барел

Цената на петрола се понижава за втори пореден ден на петролната борса в Ню Йорк, след като скока в курса на щатския долар намали атрактивността на борсовите стоки, търгувани в долари.

За поевтиняването на петрола помогнаха и данните за увеличението на запасите от бензин в САЩ, които Американския петролен институт публикува вчера, пише Bloomberg.

Американският лек суров петрол с доставка през февруари поевтиня рязко с 2,4% до 89,38 долара вчера, след като доларовият индекс отбеляза най-високото си ниво за последната седмица.

В днешната предварителна търговия цената на петрола пада с още 0,2% до 89,17 долара за барел.

Резервите от бензин на САЩ са нараснали с 5,6 млн. барела миналата седмица, най-голямото повишение за последната година, показаха данни на Американския петролен институт, в който членуват голяма част от петролните рафинерии в страната.

Днес излиза и редовния седмичен доклад за запасите от петрол и горива в САЩ през миналата седмица, публикуван от Министерството на енергетиката и предоставящ по-пълни данни. Според пазарни прогнози той ще покаже спад в петролните запаси на страната от 1,4 млн. барела, но увеличение на резервите от бензин с 500 хил. барела.

Доларовият индекс, който измерва курса на долара срещу шест други основни валути, се покачва за трети пореден ден днес, добавяйки 0,2% до 79,554 пункта. Към 9:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3262 долара, като щатската валута напредва с 0,3 на сто.

Цената на петрола скочи до 92,58 долара за барел в първата борсова сесия на тази година на 3 януари, след като се повиши с 15% през миналата година.

Петролът сорт брент в същото време поевтинява с 0,2% днес до 93,31 долара за барел. Цената му падна с 1,4% вчера до 95,53 долара за барел, най-силното понижение от края на ноември.

Цената на медта, която скочи до рекордните 9 754 долара за тон на Лондонската метална борса вчера се понижава с 1,1% днес до 9 476 долара за тон. Златото с доставка през февруари поскъпва с 0,4% до 1 384 долара за тройунция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още