IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските компании вече се финансират по-скъпо от американските

Промяната е ключова с оглед историческата тенденция ситуацията да бъде обратна

10:50 | 29.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските компании вече се финансират по-скъпо от американските

Европейските компании вече са поставени в положение, в което относителната цена на финансиране е по-висока в сравнение с това, което трябва да плащат американските. Това се случва за пръв път от началото на финансовата криза и се дължи на инвеститорските страхове, че дълговата криза в Европа ще се отрази и на бизнеса, пише Financial Times.

В исторически план корпоративните облигации на европейските компании са се търгували при по-ниски лихви спрямо правителствените облигации в сравнение с американските си конкуренти, съобщава вестникът. От края на ноември обаче европейските компании са започнали да плащат по-високи премии, показват данни на Bank of America.

Данните предполагат, че европейските компании започват да плащат цената на дълговата криза, която връхлетя Гърция, Ирландия и Испания. Това се случва в момент, когато перспективите пред икономиката на САЩ се подобряват.

“Според нашите виждания през предстоящите месеци европейският кредитен пазар ще продължава да буксува, сравнен с американския. Проблемите в периферията на еврозоната няма да изчезнат през новата година“, посочва Тео Лазарте, стратег за европейските пазари в банката.

На 21 декември европейските пазари са плащали средна премия от 1,89 процентни пункта над индекс на правителствените облигации. Премията за американските компании пък е била 1,69 процентни пункта. Разликата между двете премии е исторически рекорд, показват данните.

При суаповете за защита от банкрут разликите са дори още по-големи. Това показва, че инвеститорите се страхуват повече за европейските, отколкото за американските компании. Ключов момент е това, че кредитните суапове са били с приблизително равна стойност до началото на септември, след което тези за американските компании са започнали да се понижават.

За периода суаповете за предпазване от банкрут (CDS) на американските компании с инвестиционен рейтинг са паднали от около 105 на 85 базизни пункта. В същото време при европейските компании няма промяна и показателят остава на ниво 105 пункта.

Разликите предполагат, че инвеститорите виждат по-високи опасности в Европа и са по-малко склонни към инвестиции в европейски компании в сравнение с американските. Ситуацията е дори по-лоша за компаниите от периферията на еврозоната, се казва в материала на Financial Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още