IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потреблението - ключ към икономическия ръст на САЩ през 2011

Икономисти прогнозират още, че темпото, с които задлъжнялостта на американците намалява, ще се забави

10:46 | 29.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Потреблението - ключ към икономическия ръст на САЩ през 2011

Отговорът на един въпрос е достатъчен, за да даде се създаде добра представа за това какво ще се случи с растежа на щатската икономика през 2011 г., а именно: каква част от доходите си ще похарчат и колко ще спестяват американските потребители.

Много икономисти - включително и някои заклети песимисти - започват да вярват, че домакинствата в страната ще увеличат потреблението си през следващата година. В резултат на това има надежда, че 2011 ще бъде годината, в която възстановяването от Голямата рецесия наистина ще започне с по-висок ръст на американската икономика от около 4%, пише Financial Times.

Според икономисти на финансовия гигант Goldman Sachs има ясно подобрение в крайното потребление в страната. Според тях обаче това ще доведе до забавяне на темповете на намаляване на задлъжнялостта на домакинствата, която остава близо до най-високите си нива в исторически план.

Именно намаляването на дълговете на потребителите е главната причина, поради която икономическото възстановяване на САЩ от 2009 насам е бавно. Това обяснява защо безработицата не помръдва от 9,8%, пише изданието.

Финансовата криза остави след себе си високи нива на дълг. За да ги понижат, потребителите повишават разходите си по-малко в сравнение с темповете на ръст на доходите им, което води до слабо увеличение на потреблението като цяло.

Частните инвестиции в САЩ са се увеличили с 24% на годишна база през третото тримесечие на 2010 г., а износът е нараснал с 13 на сто. Въпреки това икономиката като цяло нарасна с едва 3,2% на годишна база, тъй като потреблението съставлява 70 на сто от брутния вътрешен продукт САЩ, а то се увеличи само с 1,8%.

Зависимостта от потреблението обаче е опасна за щатската икономика, докато нивата на дълг остават твърде високи.

Задлъжнялостта на домакинствата се равнява на около 90% от БВП на страната, като ще трябва да минат години, преди да се върне на нивата си от 80% от БВП от 2002-03 година.

Това обаче не означава, че потребителите трябва да престанат да спестяват и да погасяват дълговете си. Те просто трябва да спрат да увеличават дела от своите доходи, който заделят за спестявания, посочват икономисти на JPMorgan.

Според тях спестяванията могат да се запазят на сегашните нива, за да може да продължи изплащането на дълга, докато потреблението расте в съответствие с доходите. Прогнозите на JPMorgan са, че БВП на САЩ ще нарасне с 3,5 на сто през 2011 година.

Вече се появиха признаци, че потреблението укрепва. Делът на спестяванията от разполагаемите доходи достигна 6,3% през юни, след което намаля до 5,3%, докато личното потребление расте през последните месеци.

През следващата година потреблението ще бъде силно повлияно също от неочакваното намаление от 2 процентни пункта на данъците върху доходите, което е част от решението на правителството да удължи данъчните облекчения в страната. Това ще увеличи доходите на физическите лица от самото начало на годината и ще им позволи да харчат повече, дори докато продължават да намаляват дълговете си.

Данъчните отстъпки са фактор, който кара Credit Suisse да очаква, че потреблението ще бъде достатъчно силно през 2011 г. за да може общият растеж на щатската икономика да достигне 3,75 на сто.

Ако населението на САЩ наистина започне да потребява както в предкризисните нива, тогава растежът може да достигне 6%, или дори 7%, през 2011 година, смятат икономисти. Шансовете за това обаче все още са твърде скромни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още