IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси приключиха сесията разнопосочно

Търговията премина при двойно по-нисък от обичайния оборот на Нюйоркската борса и на фона на лоши икономически данни

23:45 | 28.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси приключиха сесията разнопосочно

Американските акции приключиха смесено сесията при ниски празнични обеми и след неубедителни икономически новини, предава CNBC.

Въпреки това индексът на 30-те водещи компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA), достигна 28-месечен връх, повишавайки се с 0,2% до ниво от 11 576 пункта. От началото на месеца DJIA нараства с 5%, а от началото на годината – с почти 11%.

S&P 500 прибави 0,1% до 1 259 пункта, а NASDAQ отстъпи с 0,2% до 2 663 пункта. От началото на месеца индексите растат съответно със 6,5% и 6,7%, а от началото на 2010 досега – с 12,7% и 17,5%. Оборотът на Нюйоркската борса бе двойно по-нисък от обичайния.

”В краткосрочен план пазарът изглежда добре и мислим, че ще продължи възходящото си движение”, коментира Ю-Ди Чан от ACE Investment Strategists.

Той очаква през 2011 пазарът да се повиши, след което да върне малко, точно както направи през настоящата година.

Стртегията на Чан се фокусира върху компании като Cisco, които би трябвало да се представят добре с подобряването на икономиката, тъй като бизнесът ще започне да инвестира в оборудване, както и върху компании от развиващите се икономики на Китай и Индия, а също така и злато.

Джеймс Полсън, главен инвестиционен стратег на Wells Capital Management, е съгласен, че пазарът ще продължи да се покачва, като предвижда нов двуцифрен ръст през следващата година.

И той, подобно на Чан, обаче смята, че инвеститорите не бива да очакват непрекъснат растеж през 2011, а по-скоро такъв на приливи и отливи.

Малко преди началото на днешната сесия стана ясно, че цените на жилищата в големите градове в САЩ през октомври са отчели най-силния си спад за тази година в размер на 0,8% на годишна база.

Още по-разочароващи бяха данните за индекса на потребителското доверие на Conference Board, който неочаквано се понижи до 52,5 пункта през декември от 54,3 пункта за ноември.

Неочакваният спад се дължи на засилените тревоги на американските домакинства за пазара на труда и цялостното състояние на американската икономика. Пазарните прогнози бяха за повишение на индекса до 56,2 пункта.

През декември тяхната оценка за сегашната икономическа среда и състоянието й през следващите шест месеца се влошават едновременно

Петролът се повишава с 0,3% до 91,23 долара за барел, златото поскъпва с 1,7% до 1 406 долара за трой унция, еврото поевтинява с 0,4% до 1,3118 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК скача с 0,13 процентни пункта до 3,46%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 26.08.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още