IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на потребителското доверие понижи щатските индекси

Акциите на Apple обаче гонят нов ценови рекорд от над 325 долара

17:47 | 28.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Спадът на потребителското доверие понижи щатските индекси

Неочакваното влошаване на потребителските нагласи за икономиката в САЩ натежа на индексите на Wall Street в началото на днешната сесия. Цените на акциите се понижиха и заради разочароващите данни за жилищния пазар, който продължава да бъде слабото звено в американската икономика.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones IA се понижава с 0,1% до 11 545,83 пункта час след началото на сесията. Широкият S&P 500 също губи 0,1% до 1 257 пункта главно заради пониженията при компаниите от потребителския сектор. Единствено Nasdaq Composite остава на положителна територия с лек ръст от 0,1% до 2 661 пункта.

Малко преди началото на днешната сесия стана ясно, че цените на жилищата в големите градове в САЩ са отчели най-силния си спад за тази година в размер на 0,8% на годишна база. Още по-разочароващи бяха данните за индекса на потребителското доверие на Conference Board, който неочаквано се понижи до 52,5 пункта през декември от 54,3 пункта за ноември.

Неочакваният спад се дължи на засилените тревоги на американските домакинства за пазара на труда и цялостното състояние на американската икономика. Пазарните прогнози бяха за повишение на индекса до 56,2 пункта. Показателят на изследователската компания Conference Board се базира на резултатите от проучване сред около 5 хил. американски домакинства.

През декември тяхната оценка за сегашната икономическа среда и състоянието й през следващите шест месеца се влошават едновременно. Потребителските разходи са източник на около две трети от брутния вътрешен продукт на САЩ, като влошаването на потребителското доверие предвещава по-слаб ръст на икономиката.

Акциите на производителя на хибридни автомобили Tesla Motors поскъпват с 1,4% след силния спад от 15 на сто във вчерашната търговия. Понеделник бе първият ден, в който акционерите в първичното публично предлагане на компанията през юни имаха право да продават свои акции, пише CNN.

Книжата на Tesla Motors са поскъпнали със 70% от първичното публично предлагане насам.

Въпреки заведеното съдебно дело за разкриване на лични данни на потребители срещу Apple, акциите на компанията поскъпват с 0,4% до 325,81 долара в сутрешната търговия. Книжата на Apple са поскъпнали с повече от 50% през тази година, като гонят нов ценови рекорд от над 325 долара акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 28.12.10 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още