IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 100 от спасените банки в САЩ отново са на ръба на фалита

Броят на финансовите институции, спасени с пари на данъкоплатците и отново изпаднали в затруднения, се увеличава

11:57 | 28.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Близо 100 от спасените банки в САЩ отново са на ръба на фалита

Близо 100 американски банки, спасени от правителството чрез многомилиардната програма за изкупуване на проблемни активи (TARP), отново са на границата на фалита, показва изследване на Wall Street Journal.

Само за летните месеци броят на "проблемните банки", спасени с парите на данъкоплатците в САЩ, се е увеличил от 86 до 98. Общо тези финансови институции са получили от правителството помощ от 4,2 млрд. долара.

Програмата за 700 млрд. долара бе приета през 2008 г. от правителството на Джордж Буш и по нея държавата изкупи от затруднени банки проблемни активи за стотици милиарди долари.

Въпреки очакванията, че схемата трябва да допринесе за оздравяване на финансовите институции, имащи достатъчно високи шансове за оцеляване, според последни данни от самото й начало много банки са били във "висящо" състояние.

От началото на програмата са фалирали седем от финансираните чрез схемата банки, което е донесло на бюджета загуби за 2,7 млрд. долара.

Според анализатори на вестника тези статистически данни показват, че програмата е била мярка, която "само временно е облекчила положението на финансовата система, която все още продължава да усеща върху себе си последиците от най-тежката банкова криза за последните 80 години".

Продължаващата слабост на редица банки може да затрудни започналото възстановяване от икономическия спад, отбелязва изданието.

По програмата за изкупуване на проблемните активи първи получиха помощ осем големи банки и финансови институции, които бяха подпомогнати с общо 125 млрд. долара. Всички те вече изцяло за изплатили взетите от държавата кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Естествено че отново банките ще са пред фалит. Даването на кредити само отлага а не решава плоблемите. Ще го обясня простичко. Един човек взима 10000лв кредит и ги похарчва бързичко за това онова, обаче се оказва че вноските му на месец са повече от колкото може да се позволи. Банката му дава още пари с които се покриват просрочените задължения, но съвсем скоро че човека пак не може да си плаща вече по-големите вноски. Ето това се случва в момента. Честито откриха топлата вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
karabache
преди 13 години
А бе тя тая изкуствена държава е на ръба ,те ще ми говорят за 100 банки на САЩ пред фалит.Змията като умирала най-много хапела.Тая фалшива Америка умишлено дърпа целия свят назад защото вижда ,че вече е дошъл краят и.И ябълката е лъскава отвън ,ама отвътре е червива.Ние гледаме само лъщенето на Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още