IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските борси откриха седмицата с понижения

Поевтиняването на петрола понижи акциите на енергийните компании

17:57 | 27.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските борси откриха седмицата с понижения

Индексите в САЩ започнаха последната за тази година седмица с понижения, повлияни от увеличението на лихвените проценти в Китай през уикенда.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,3% до 11 533,65 пункта час след началото на търговията. Широкият S&P 500 губи 0,1% до 1 255,38 пункта, докато на борсата Nasdaq водещият индекс Nasdaq Composite, отстъпва с 0,5% до 2 652,92 пункта.

При липсата на икономически данни за САЩ днес и на фона на по-ниската активност на фондовите борси през последните за годината борсови сесии, затягането на паричната политика в Китай застана в центъра на внимание на инвеститорите.

Китайската централна банка увеличи с 0,25 проценти пункта лихвения процент по едногодишните заеми в страната до 5,81% и лихвения процент по едногодишните депозити до 2,75 на сто.

Последната за миналата седмица сесия в четвъртък завърши с леки изменения на индексите заради смесени икономически данни, които накараха инвеститорите да заемат предпазливи позиции.

Поевтиняването на петрола и металите днес доведе до разпродажби при енергийните и минните акции. Цената на петрола се приближаваше до 92 долара за барел в днешната предварителна търговия на Нюйоркската петролна борса, но в редовната търговия пада 0,9% до 90,72 долара за барел.

Борсовите индекси в Европа също се понижават днес, като в Германия DAX и във Франция CAC 40 падат с повече от 1%. Фондовата борса в Лондон е затворена заради коледните празници. В Китай индексите се понижиха рязко заради увеличението на лихвените проценти през уикенда.

Лихвените проценти по десетгодишните американски държавни облигации се повишават до 3,41% днес в сравнение с 3,39% в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още