IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпразнично затишие на щатските борси

Добрите данни за увеличението на БВП и на продажбите на жилища не успяха да раздвижат търговията

18:00 | 22.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Предпразнично затишие на щатските борси

Добрите данни за по-силното от предварително обявеното увеличение на американската икономика през третото тримесечие не успяха да раздвижат търговията на щатските борси днес, като водещите индекси се движат с минимални изменения в началото на сесията.

Положителни бяха и данните за скока в продажбите на вече обитавани жилища, който обаче се оказа по-слаб от пазарните очаквания.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones IA остава почти без промяна на ниво от 11 534,2 пункта в първия час и половина от търговията. Широкият S&P 500 се повишава с 0,1% до 1 256,27 пункта, воден най-вече от финансовите компании. Без промяна на ниво от 2 666,7 пункта остава и Nasdaq Composite.

Броят на сключените сделки е малък заради утихването на търговията с приближаването на празниците в края на годината. Сесията в четвъртък ще е последната за тази седмица, защото финансовите пазари в САЩ ще са затворени в петък заради честването на Рождество Христово.

Щатските индекси се представят добре през декември, като S&P 500 и Nasdaq Composite са добавили по 5% към стойността си, докато Dow Jones IA се е повишил с 3 на сто. Преднината им за тази година е малко над 10%.

Сесията във вторник донесе на индексите най-високите им нива за последните повече от две години. За това помогна решението на американския Конгрес да удължи за още две години данъчните облекчения в страната, въведени през 2001 г. от предишния президент Джордж Буш.

Американската икономика нарасна с 2,6% през третото тримесечие, като според анализатори данъчните отстъпки ще добавят от половин до един процентен пункт към брутния вътрешен продукт през 2011 г.

Цената на петрола с доставка през февруари се покачва с 0,9% до 90,61 долара за барел, докато златото с доставка през февруари поевтинява с 0,1% до 1 386,80 долара за тройунция. Медта, която постави нов ценови рекорд от 9 392 долара за тон вчера на Лондонската метална борса, днес се търгува с лек спад до 9 342 долара за тон.

Лихвените проценти по десетгодишните американски държавни облигации се понижават леко до 3,32% днес от 3,33% вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още