IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският Конгрес подкрепи удължаването на данъчните облекчения

Ако законът беше отхвърлен, това щеше да има тежки икономически последици и вероятно щеше да предизвика двойна рецесия, коментират наблюдатели

11:16 | 17.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Американският Конгрес подкрепи удължаването на данъчните облекчения

Американският Конгрес одобри законопроект за 858 млрд. долара, с които удължава действието на всички данъчни облекчения, приети от администрацията на Джордж Буш-младши и изпрати документа за подпис от президента Барак Обама, съобщава Bloomberg.

Преди да одобрят споразумението за данъчните облекчения с 277 „за“ срещу 148 „против“, конгресмените отхвърлиха поправка, предложена от някои демократи в знак на възмущение от сделката и особено от прокарано от републиканците предложение за корекция на данъчните ставки върху недвижимата собственост.

Все пак достатъчно демократи гласуваха заедно с републиканците, за да подкрепят сделката, която Обама договори с републиканската партия, поела контрол над Конгреса след междинните избори миналия месец. Републиканците подчертаха, че законът ще вдъхне сигурност за данъчните нива и ще създаде работни места.

Ако законът беше отхвърлен, „това щеше да има тежки икономически последици и вероятно щеше да предизвика двойна рецесия“, казва Ерик Кантор, републикански конгресмен от Вирджиния.

Гласуването приключи дебата около данъчните облекчения, който доминираше изборните кампании в САЩ през 2008 г. и 2010 г. Данъчните облекчения ще бъдат удължени до края на 2012 г. и вероятно те ще се превърнат в фокуса на следващата кандидат-президентска кампания.

Законопроектът, който беше гласуван с почти пълно мнозинство от Сената в сряда, се очаква да даде най-малкото краткосрочен тласък на американската икономика, въпреки че ще окаже и допълнителна тежест върху федералния дълг, възлизащ на 14 трлн. долара. Според някои наблюдатели подобни нива започват да стават опасни, пише Ройтерс.

Според Доминик Строс-Кан, изпълнителен директор на Международния валутен фонд, цитиран от Ройтерс, икономическите стимули са ключови за САЩ, защото „растежът е основният проблем, който трябва да решим“.

„Винаги трябва да помним обаче, че безплатен обяд няма и това, което правим днес, трябва да бъде платено по-късно. Не може да правим нещо днес, без да се запитаме как ще платим“, казва Строс-Кан.

Майкъл Фероли, главен икономист на JPMorgan Chase & Co. в Ню Йорк, увеличи прогнозата си за растеж на щатската икономика през 2011 г. с половин процентен пункт до 3,1%, докато Том Порцели, главен икономист на RBC Capital Markets Corp. повиши своята прогноза с един процентен пункт, също до 3,1%.

Според Deutsche Bank сделката ще ускори инфлационно претегления растеж с 0,7 процентни пункта до 4% през четвъртото тримесечие на 2011 г.

Много демократи настояваха, че САЩ не могат да си позволят да запазят данъчните облекчения от 2001 г. и 2003 г. за домакинства с доход над 250 хил. долара на година. Републиканците настояваха за запазване на облекченията, чието действие изтичаше на 31 декември тази година, за всички американци, независимо от доходите им.

Сделката на Обама включва и удължаване на помощите за трайно безработните американци. Безработицата в САЩ е почти 10%.

Мнозинството и от двете партии подкрепи законопроекта. "За" гласуваха 139 демократи и 138 републиканци, докато "против" бяха 112 демократи и 36 републиканци. "Въздържали се" гласуваха 8 конгресмена.

За втори път през последните две години Конгресът гласува масивен пакет икономически стимули. Първият - предложен от Обама план за стимулиране на икономиката за 814 млрд. долара, срещна яростната съпротива на републиканците, които се аргументираха с негативния ефект върху бюджетния дефицит, който за момента е около 1,3 трлн. годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още