IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящият оптимизъм на Wall Street ще бъде подложен на тест

Срещата на Федералния резерв и гласуването на данъчните облекчения ще са сред ключовите събития в САЩ тази седмица, заедно с многобройните икономически данни

11:12 | 13.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Растящият оптимизъм на Wall Street ще бъде подложен на тест

Нарастващото чувство за оптимизъм на Wall Street по отношение на американската икономика помогна през миналата седмица на широкия щатски борсов показател S&P 500 да се повиши до най-високата си точка от септември 2008 г., а на Nasdaq Composite да стигне нивата си от декември 2007 г.

В края на миналата седмица Dow Jones и S&P 500 бяха с 10% над нивата си от края на 2009 г., а Nasdaq Composite увеличи преднината си за тази година още повече до 16%. Многобройните данни за щатската икономика през тези седмица обаче ще подложат оптимизма на инвеститорите на тест.

През последните седмици финансовите пазари в САЩ бяха подпомогнати от увеличаващите се признаци, че възстановяването на икономиката набира инерция. Затова ключови през следващите няколко дни ще бъдат данните за инфлацията, продажбите на дребно и новото жилищно строителство в страната.

Състоянието на икономиката на еврозоната продължава да тревожи инвеститорите заради проблемите с големите бюджетни дефицити и задлъжнялостта на някои страни. Тревогите за засилване на инфлацията в Китай междувременно се материализираха, като инфлацията там продължи да расте с бързи темпове.

Тревогите за затягане на паричната политика в Китай и планът за удължаване на данъчните облекчения в САЩ бяха в центъра на вниманието на инвеститорите през миналата седмица. Лихвените проценти по щатските държавни ценни книжа (ДЦК) се вдигнаха рязко през миналата седмица заради очаквания, че данъчните облекчения ще се запазят, което ще натовари допълнително големия бюджетен дефицит на страната.

Ключово събитие през тази седмица ще бъде срещата на Управителния съвет на Федералния резерв във вторник, докато в Конгреса междувременно ще тече дебата за намаляване на данъците и удължаването на фискалните стимули на правителството за икономиката.

Според анализатори ако Федералният резерв затвърди намерението си да изкупува ДЦК, това ще бъде окуражително за финансовите пазари. Според други има възможност планът за покупката на щатски ДЦК за 600 млрд. долара, който бе обявен през ноември, да бъде съкратен, ако икономическите условия се подобрят, пише CNN.

Днес не се очакват важни икономически данни за САЩ. Във вторник обаче излизат тези за продажбите на дребно и инфлацията на ниво производител преди началото на сесията. За продажбите на дребно се очаква ръст от 0,8% през ноември, след като нараснаха с 1,2% през октомври. За производствените цени се очаква увеличение от 0,5% на месечна база, а за цените без хранителните суровини и енергията се прогнозира ръст от 0,3 на сто.

След началото на сесията данните за бизнес запасите се очаква да покажат ръст от 0,6% на месечна база през октомври. Управителният съвет на Федералния резерв ще проведе заседанието си във вторник, като се очаква лихвените проценти в САЩ да останат близо до 0%, докъдето паднаха през 2008 г.

В сряда излизат данните за инфлацията в САЩ през ноември, като потребителските цени се очаква да се повишат с 0,2% на месечна база за втори пореден месец. Тогава се очакват и данните за индустриалното производство и степента на използване на производствения капацитет.

В четвъртък идва ред на седмичните данни за новите молби за помощи при безработица, които се очаква да се повишат леко до 425 хил. спрямо 421 хил. за миналата седмица. Новото жилищно строителство се очаква да отбележи ръст през ноември след значителния спад през октомври, също както и разрешителните за строеж.

В четвъртък излизат още финансовите резултати на FedEx и тези на производителя на Blackberry Research In Motion.

Седмицата ще приключи с индекса на водещите индикатори за ноември, който се очаква да се повиши с 1,2% на месечна база, след като нарасна с 0,5% през октомври. Той е един от най-ранните показатели за развитието на икономиката на САЩ през следващите три до шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pitashtia
преди 13 години
САЩ са икономически Титаник. Слуховете за непотопяемост са силно преувеличени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още