IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Признаха за виновен в кражба на търговска тайна бивш програмист на Goldman

40-годишният Сергей Алейников е откраднал код за високочестотна търговия от Goldman, преди да приеме нова работа в компания, развиваща дейност в тази сфера

22:12 | 10.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Признаха за виновен в кражба на търговска тайна бивш програмист на Goldman

Компютърен програмист, работил за Goldman Sachs, беше признат за виновен по обвинение в кражба на таен код за високочестотна търговия от банката, предаде Ройтерс.

40-годишният Сергей Алейников беше подведен под отговорност през февруари по обвинение, че е копирал и премахнал компютърен код от Goldman през юни 2009 г., преди да приеме нова работа в новосъздадената компания Teza Technologies LLC, която се занимава с високочестотна търговия.

Според адвоката на Алейников – Кевин Марино, клиентът му е нарушил политиката за конфиденциалност на Goldman, но повдигането на криминално обвинение не е било необходимо.

Процедурата за обявяване на присъдата на Алейников е планирана за 18 март следващата година. За обвиненията, по които е признат за виновен, той може да получи максимум 10 години затвор.

Според прокуратурата Алейников е криптирал кода и го е копирал на флаш устройство и на други компютри, за да може да го вземе в Teza. Той се опитал да прикрие следите си, като изтрил файловете с извършените от него последни команди в последния си работен ден в Goldman Sachs – 5 юни 2009 г.

Той бил арестуван след около месец на международното летище Newark Liberty в Ню Джърси от агенти на Федералното бюро за разследване. Пред един от агентите Алейников заявил, че директориите, които е копирал, са били с отворен код, т.е. не са ничия собственост.

Основателят на Teza Михаил Малишев е заявил като свидетел по време на процеса, че компанията му не позволява на служителите си да използват кодове, които са собственост на друга компания.

Високочестотната търговия е сравнително нов феномен. Чрез нея се извършва електронна търговия с акции (или валути) на базата на сложни алгоритми, които автоматично влизат и излизат бързо от пазара със скорост, недостижима за обикновения инвеститор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още