IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демократите срещу Обама заради сделката с републиканците

Данъците, които американците плащат, ще се увеличат средно с 3 хил. долара за домакинство, в случай че законопроектът за данъчните облекчения не бъде гласуван от Конгреса

18:17 | 10.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Демократите срещу Обама заради сделката с републиканците

Разгневени демократи в американския Конгрес отхвърлиха плана на президента Барак Обама за удължаване на данъчните облекчения, след като Сенатът насрочи гласуване на законопроекта, който се радва на значителна подкрепа от републиканците, пише Ройтерс.

Бунтът на демократите е поредното главоболие за американския президент само месец, след като на междинните избори партията на президента изгуби контрола над Конгреса.

На среща при закрити врати бунтуващите се демократи скандирали: „Просто кажи не!“ и заявили, че ще отхвърлят плановете на Обама да удължи данъчните облекчения за почти всички американци.

В Сената обаче законопроектът получи значителна подкрепа, след като сенаторите демократи внесоха предложение, което съответства на условията, договорени от Белия дом с републиканците.

Гласуването е насрочено за понеделник. В четвъртък Обама обяви, че очаква законопроектът да бъде приет.

„Ето в какво съм убеден – никой, нито демократ, нито републиканец, не иска хората да получат по-малко пари от 1-ви януари само защото Конгресът е останал безучастен“, казва Обама.

Планът на Обама ще запази ниските данъчни ставки за още две години, ще намали данъка за недвижима собственост и ще запази данъчните облекчения и други придобивки за американците с ниски доходи.

Според икономисти планът ще се отрази добре на икономиката в момент, когато е малко вероятно Конгресът да гласува нови икономически стимули.

Според протестиращите демократи приходите, които ще бъдат изгубени с удължаването на данъчните облекчения за най-богатите 2% от американците, биха могли да се използват по по-удачен начин в момент, когато безработицата е почти 10%.

Данъците, които американците плащат, ще се увеличат средно с 3 хил. долара за домакинство, в случай че законопроектът не бъде гласуван от Конгреса.

След като демократите понесоха значителни загуби на изборите през ноември, Обама постепенно постигна компромис за данъчните облекчения с републиканците, които поемат контрол над Конгреса и ще се радват на повече места в Сената от 1 януари.

Сега Обама трябва да се справи с бунта на либералното крило в собствената си партия. Според резолюцията, одобрена от мнозинството демократи в Конгреса, планът дори няма да бъде предложен за гласуване в пленарна зала.

Планът би струвал приблизително 850 млрд. долара през следващите 10 години, което би увеличило още повече бюджетния дефицит, който е на рекордни нива след Втората световна война.

Облигационните пазари претърпяха спад през тази седмица поради страхове, че удължаването на данъчните облекчения ще увеличи натиска върху бюджета. Все пак в четвъртък облигационните пазари се успокоиха, след като инвеститорите решиха, че пазарната реакция е била пресилена.

Според анализатори планът на Обама ще ускори растежа на икономиката с половин процентен пункт през 2011 г., ще създаде милиони работни места и ще намали нуждата от вливане на ликвидност от Федералния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още