IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ планират продажбата на значителен дял от AIG

Очаква се американското правителство да тества пазарите с опит за продажба на около 20% от гиганта през първата половина на 2011 година

10:23 | 09.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ планират продажбата на значителен дял от AIG

Американското финансово министерство планира продажба на около една пета от капитала на застрахователния гигант AIG, който бе спасен от фалит с държавни пари. Анализаторите гледат на този ход като на важен тест на възможността правителството да излезе на печалба от една от най-спорните си инвестиции, съобщава Ройтерс.

Очаква се да бъдат продадени акции на обща стойност между 10 и 15 млрд. долара, заявяват запознати със ситуацията. Това ще превърне продажбата в една от най-големите вторични продажби на акции.

Новината предизвика спад в пазарната капитализация на AIG от 3,7 на сто вчера до 42,32 долара на акция. Причина за това са страховете от размиване на собствеността, коментират анализатори.

Въпреки вчерашния спад акциите на AIG остават доста над нивото от 30 долара за брой, колкото са необходими, за да бъде извлечена печалба за данъкоплатците при ликвидиране на държавния дял.

Спасяването на AIG, което струваше 182 млрд. долара, е едно от най-противоречивите и рискови действия на американското правителство по време на финансовата криза. Опитът за продажба на 20% от компанията би трябвало да покаже какви са пазарните нагласи и дали ще бъде постигната печалба.

Продажбата на акции може да бъде осъществена дори през март следващата година, но на този етап разговорите все още са на първоначална фаза и не са уточнени никакви детайли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още