IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скромни повишения за индексите в САЩ

След оживлението на пазара на ДЦК лихвените проценти по десетгодишните американски облигации се увеличиха рязко

23:11 | 08.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Скромни повишения за индексите в САЩ

Вялата сесия на щатските борси завърши със скромни повишения за водещите индекси, след като поскъпването на акциите от банковия сектор компенсира пониженията при добивните компании.

Оживлението на пазара на държавни облигации доведе до увеличение на лихвените проценти по десетгодишните американски държавни ценни книжа (ДЦК) до близо шестмесечен връх.

Според анализатори лихвените проценти по американските облигации се увеличават заради растящия бюджетен дефицит на страната и кризата с държавните дългове в еврозоната.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones Industrial Average завърши сесията с 0,1% ръст до 11 372 пункта. Широкият S&P 500 добави 0,4% до 1 228 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, нарасна с 0,4% до 2 609 пункта.

Акциите на Bank of America и JPMorgan поскъпнаха съответно с 3,7% и 2,6% , докато тези на петролната компания Chevron и производителя на алуминий Alcoa поевтиняха. Пониженията на акциите от добивния и енергийния сектор бяха продиктувани от силния спад в цената на среброто и златото, както и от поевтиняването на петрола през последните два дни.

Вниманието на инвеститорите остана насочено към постигнатото споразумение между американския президент Барак Обама и представители на Републиканската партия за запазване на данъчните облекчения от ерата на предишния президент Джордж Буш за още две години.

В пресконференция вчера Барак Обама заяви, че ще призове за премахването на данъчните отстъпки за лицата с доходи над 250 хил. долара годишно след две години.

Законопроектът ще се гласува в Конгреса и според анализатори ще срещне съпротива от страна на демократите, които не са съгласни със запазването на данъчните облекчения за хората с високи доходи, както настояват републиканците, пише CNN.

Лихвеният процент по десетгодишните американски държавни облигации се повиши до 3,24% днес от 3,13% в края на вчерашната сесия. Американското финансово министерство продаде десетгодишни облигации за 21 млрд. долара днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още