IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силни предпразнични повишения на щатските борси

Индексите поеха стремително нагоре след данните за значителния спад на молбите за помощи при безработица

18:17 | 24.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Силни предпразнични повишения на щатските борси

Борсовата сесия в САЩ започна със силни повишения на индексите след данните за значителния спад на новите молби за помощи при безработица в страната през миналата седмица.

Доброто представяне на акциите в технологичния сектор помогна на индекса на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, да се повиши  с 1,8% до 2 541 пункта час и половина след началото на сесията. Широкият S&P 500 напредва с 1,3% до 1 195 пункта, а ценово-претегленият Dow Jones IA се повишава с 1,2% до 11 168 пункта.

Финансовите пазари в САЩ няма да работят утре заради честването на Деня на благодарността, докато в петък сесията ще бъде съкратена наполовина.

Силните повишения на индексите в сутрешната търговия дойдоха след добрите данни за понижението на новите молби за помощи при безработица, които паднаха до най-ниското си ниво от юли 2008 г.

Добри бяха и данните за петото поред месечно увеличение на потребителските разходи на американските домакинства. Те нарастват повече от очакваното с 0,5% на месечна база през октомври, което е сигнал, че активността на потребителите ще бъде висока по време на задаващия се празничен сезон.

Потребителските разходи са източник на 70% от брутния вътрешен продукт на страната.

Малко след това стана ясно, че индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет се е повишил до 71,6 пункта през ноември спрямо 69,3 пункта за октомври, което е знак за подобряване на потребителските нагласи за икономиката.

Останалите икономически данни за САЩ обаче бяха разочароващи, като показаха неочакван спад на продажбите на нови жилища и на новите поръчки за производството на стоки с дълготрайна употреба.

Вчерашната сесия завърши със силни понижения на индексите заради военния конфликт между Северна и Южна Корея и притесненията за резултата от преговорите между Ирландия и Международния валутен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още