IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в САЩ компенсираха част от спадовете, но останаха на червено*

Подновените притеснения за банковата система на Ирландия се отразиха негативно на представителите на финансовия сектор

23:04 | 22.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Индексите в САЩ компенсираха част от спадовете, но останаха на червено*

Първата борсова сесия за седмицата донесе минимален спад на основните индекси в САЩ. Това се случи след доста активна сесия, която премина под натиска на мечите настроения от началото до края си. В края на деня все пак индексите успяха да наваксат по-голямата част от изгубеното в началото на сесията.

Повод за днешните негативни настроения, които изведоха банковия сектор на отрицателна територия, дадоха  подновените притеснения за банковата система на Ирландия.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones Industrial Average приключи сесията с понижение от 0,2 на сто до 11 178 пункта, макар в средата на търговията показателят да се движеше със спад от 1,15%. Широкият индекс S&P 500 отстъпи също с толкова до 1 197 пункта.

Единствен от трите водещи борсови индекси в САЩ, Nasdaq приключи с ръст днешната търговия. Той се повиши с 0,6 на сто до 2 532 пункта. Показателят успя да навакса отстъпление от над 1 на сто, натрупано до средата на търговията.

Предпазлив оптимизъм задържа индексите на положителна територия до края на волатилната петъчна сесия, като те останаха почти без промяна на седмична база.

Волатилността бе подхранена от решението на Китайската централна банка да увеличи резервите на търговските банки за пети път през тази година, както и от несигурността около състоянието на банковия сектор в Ирландия и способността на страната да се справи с големия си бюджетен дефицит.

Търговията може да бъде по-волатилна през тази седмица заради Деня на благодарността в четвъртък, когато финансовите пазари в САЩ ще бъдат затворени, както и заради съкратената борсова сесия в петък.

Акциите на финансовите компании се наредиха сред най-губещите заради изказване на представители на ирландското правителство, че банките в страната се нуждаят от повече капитал и ще трябва да съкратят своите мащаби и операции, като част от спасителния план за Ирландия.

През уикенда стана ясно, че Ирландия се е обърнала официално за финансова помощ към Европейския съюз и Международния валутен фонд, като заемът се очаква да бъде в размер между 100 и 120 млрд. евро.

Подновените притеснения за банковата система на Ирландия поставиха под силен натиск акциите на Citigroup, Well Fargo, Morgan Stanley и Goldman Sachs.

*Акуално към 23:00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
официалната статистика в САЩ е силно манипулиратадори и да не взимаме под внимание данните от алтернативни източници, не е необходимо особенна прозорливост за да стугнеш до разбирането че няма как корпорациите да отчитат пастове от над 10% в условията на свиващата се отново световна икономикаФЕД и политиците са на път да създадат опасна зависимост на икономиката от новонапечатани пари. Безработицата не намалява а от Jan.2011 около 4 милиона помощи за безработица ше бъдат спрени.Долавя се известна паника между лихварите - вече има изказвания за това че ФЕД би могъл да фалира и да бъде заменен от нещо друго, хъпер инфлацията вече не е фантастика, лихвите по ипотеките започнаха да се вдигат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още