IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет хвали „добрия Чичо Сам“ въпреки бавното възстановяване

Ако правителството не е действало през седмицата около фалита на Lehman, щях да прекарам много Дни на благодарността в McDonald's, казва шефът на Berkshire Hathaway

18:09 | 17.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Бъфет хвали „добрия Чичо Сам“ въпреки бавното възстановяване

Американската икономика навлиза в продължителен период на бавен икономически растеж, но положението щеше да е по-лошо ако администрацията не беше действала толкова агресивно през септември 2008 г., казва инвеститорът милиардер Уорън Бъфет, цитиран от CNBC.

Високите нива на безработица вероятно ще се запазят, докато вливането на ликвидност вероятно няма да има голям ефект, освен, че ще разклати американската валутна политика, допълва изпълнителният директор на Berkshire Hathaway.

Бъфет обаче не спести похвалите си за действията на Федералния резерв и финансовото министерство, когато Lehman Brothers фалира преди две години и икономиката на САЩ изпадна в рецесия.

„Цяла корпоративна Америка беше наредена като домино, но също така имаше и 300 млн. американци наредени точно след пазарите и корпорациите. Валутните пазари, пенсионната система, доходите - всички тези неща щяха да рухнат по начин, който никой не си е представял“, казва Бъфет. „Някой трябваше да спре това домино и единствено администрацията можеше да го направи. За щастие те се справиха.“

Бъфет прави коментарите си в отворено благодарствено писмо, публикувано в сряда в New York Times, започващо с обръщението „Скъпи чичо Сам“ и е подписано с „Твой благодарен племенник Уорън“.

В обръщението си към американската държава Бъфет пише: „Често си голям прахосник, а понякога извиваш и ръце. Случвало се е да си абсолютно непоносим, но при тези извънредни обстоятелства ти се намеси и светът щеше да изглежда по съвсем различен начин, ако не беше постъпил така“.

В интервю за CNBC той посочва, че неговото богатство, както и това на останалите американци, е щяло да бъде много по-малко, ако правителството не е съставило и привело в действие програми за ликвидност, които да върнат парите обратно във финансовата система. Бъфет похвали както президента Барак Обама, така и неговия предшественик Джордж Буш младши за техните решителни действия.

Колапсът на Lehman Brothers често се смята за крайъгълен камък във финансовата криза поради систематичното значение на бившия гигант от Wall Street. Поради финансовата структура на банката и мрежата от многобройни партньори, зависими от нея, фалитът на компанията имаше отзвук на глобалните капиталови пазари.

Въпреки че решението на администрацията да остави Lehman да фалира привлече остри критики, Бъфет подчертава, че администрацията е намерила начин да преведе икономиката през трудните времена.

„Това беше ключов момент в американската финансова история“, казва той. „Ако правителството на бе действало през седмицата около фалита на Lehman, щях да прекарам много Дни на благодарността в McDonald's, вместо в имението на дъщеря ми“.

Обръщайки внимание на по-скоро дискутирани проблеми, Бъфет повтори тезата си, че тези които имат най-високите доходи в страната, трябва да плащат по-високи данъци. Това, според Бъфет, е от особено значение сега, когато правителството се очаква да обяви дефицит от 1,3 трилиона долара за годината.

Коментирайки програмата на Фед за понижаване на лихвените проценти чрез изкупуване на правителствени облигации - мярка придобила популярност, като вливане на ликвидност, Бъфет казва: „Не мисля, че ефектът ще е голям“ и при това може да подкопае доверието в долара.

Той все пак е убеден, че икономиката ще набере скорост, така или иначе. „Винаги сме се оправяли и ще се оправим и сега“, казва Бъфет. „Няма да е следващата седмица или следващия месец. След сърдечния удар, който страната преживя, не трябва да очаквате, че ще излезе от болницата след ден, седмица или месец“.

Бъфет посъветва инвеститорите, че акциите, а не облигациите са най-доброто място за инвестиции по време на възстановяване.

„Трябва да вложите парите си някъде и аз по-скоро бих ги вложил в акции, отколкото в краткосрочни или дългосрочни облигации“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
da-a-a vazrasta ...kakto kazvashe Sophia loren niakoi hora ostariavat kato katedrali drugi ostariavat kato tsarvuli
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
moderebov
преди 13 години
Скъпи чичо Сам и е подписано с Твой благодарен племенник Уорън.Така така, защото трябваше да си платиш чичко Уорън за лакомията. А вместо това - спасяване с парите на данъкоплатците. Бедните станаха още по-бедни, а богатите - по-богати. Много добра работа, чичо Сам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още