IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците в САЩ: Трябва да направим нещо, за да избегнем гръцкия сценарий

САЩ трябва сами да наложат необходимите реформи или ще бъдат принудени да приемат мерки в стил Гърция, предупреди американски конгресмен

18:02 | 15.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Републиканците в САЩ: Трябва да направим нещо, за да избегнем гръцкия сценарий

Президентът Барак Обама трябва да работи с републиканците, за да гарантира растежа на американската икономика така, че да избегнем гръцкия сценарий, казва републиканецът Пол Райън, член на бюджетната комисия към американския конгрес, цитиран от CNBC.

Някои анализатори предупреждават, че американската политика за девалвация на долара чрез печатане на пари и увеличаване на публичния дълг в даден момент може да се окаже фатална.

В неделя президентът на Федералния резерв в Ричмънд Джефри Лекър посочи, че е против последния кръг от вливане на ликвидност предприет от Фед, защото тази стъпка е твърде рискована.

На САЩ са нужни ниски и предсказуеми данъчни нива, както и предсказуеми регулации, казва Райън.

„В момента харчим по начин, който е извън контрол... и в същото време централна банка девалвира валутата“, казва той. „Единственото, което ще кажа, е, че макроикономическите показатели са поели в грешната посока. Това ни поставя на пътя на един контролиран икономически залез“.

„Страната трябва сама да наложи реформите, от които има нужда, или ще бъде принудена да извърши реформи в „стил Гърция“, допълва той.

На въпрос дали реформите ще бъдат наложени от пазара или не, Райън казва, че това ще бъде определено от политиката през следващите 2 години. „Ако президентът може да наложи някаква фискална дисциплина, това ще ни спечели малко време на облигационните пазари, или поне така се надявам“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
SEBULBA
преди 13 години
САЩ със сигурност ще избегнат съдбата на Гърция, защото за разлика от нея могат и ще девалвират валутата си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още