IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Грийнспан: Високият дефицит в САЩ може да предизвика дългова криза

Въпросът е дали мерки за намаляване на дълговите нива ще бъдат взети преди или след кризата на облигационния пазар, коментира бившият шеф на Фед

11:01 | 15.11.10 г. 5
Автор - снимка
Създател
Грийнспан: Високият дефицит в САЩ може да предизвика дългова криза

САЩ трябва да предприемат мерки за овладяване на масивния бюджетен дефицит или да се изправят пред риск от криза на облигационния пазар, казва бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан, цитиран от Ройтерс.

„Трябва да се справим с този проблем“, казва Грийнспан, коментирайки раздутите дългови нива във федералния бюджет. Изявлението на Грийнспан е направено две седмици преди публикуването на доклад за американския дълг и дефицит, който трябва да бъде представен на 1 декември.

Според предварителна информация, оповестена миналата седмица, докладът предлага чрез серия от непопулярни бюджетни и данъчни решения дългът на страната да бъде съкратен с 4 трлн. долара до 2020 г.

Докладът беше посрещнат хладно от много американски политици и беше открито заклеймен от други, включително от говорителя на американския конгрес Нанси Пелоси, която определи идеите „като напълно неприемливи“.

Грийнспан подчертава, че според него „мерки, подобни на предложените в доклада, ще бъдат одобрени от Конгреса, но единственият въпрос е дали това ще се случи преди или след кризата на облигационния пазар“.

Според Грийнспан съществува риск дефицитът, който достигна 1,3 трлн. долара през тази година, да подплаши облигационния пазар и това да рефлектира в рязко повишаване на дългосрочните лихвени проценти и двойна рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
evg9
преди 13 години
Ще купуват федерални облигации и ще печатат долари, докато и последния китаец не си построи хартиена къщичка от долари, след това обявяват фалит /нали са частна организация/, САЩ си създават истинска класическа централна банка и започват да печатат нова валута. Дори знам името и - нов долар. :)Американците веднъж прецакаха света, като отмениха златния стандарт. Защо мислите, че отново няма да направят нещо такова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Само че, ако си говорим за % от БВП, ей тука http://***.chrismartenson.com/crashcourse/chapter-16-fuzzy-numbers има едно филмче, което казва, че от към 1960 г-на насам статистическите методи за измерване на БВП-то непрекъснато се "усъвършенстват" и към настоящия момент около (!) 35% от сегашното БВП е несъществуващо (ако се използват методиките от преди няколко десетилетия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
sashev
преди 13 години
Не е точно така. Това са некомпетентни изказвания или по-скоро популистки.Важна е цената на дълга. Ето Ви малко информация:десетилетие: лихва по дълга като процент от БВП за САЩ:1945 1,40%1964 1,24%1984 2,83%1991 3,25%2000 2,24%2010 1,29%В момента американците плащат лихви по дълговете си, които са едни от най-ниските през последните 50-60 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
rosybabe
преди 13 години
Ще печатат пари докато дълга от 13,5трильона $ стане равен на една жълтица и тогава ще си върнат дълга, ще се направи нова валута и готово. Всичко ще започне от начало. Само дето не са си направили добре сметката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Хайде сега несериозни приказки - връщане на дългове. Може, ама с обезценени долари. Иначе просто не е на сметка. А важна е все пак сметката, не нещо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още